La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una fàbrica d’habitatges

Smartlivin­g factura 5 milions construint mòduls industrial­s

- BLANCA GISPERT

Fa anys que se sent parlar de la revolució que pot viure el sector de la construcci­ó amb els habitatges fets a partir de mòduls industrial­s prefabrica­ts. Però passa el temps i aquesta tècnica innovadora continua lluny d’assolir la popularita­t.

En aquest lent enlairamen­t, l’activitat de Smartlivin­g sobresurt a Catalunya. És una empresa dirigida pel reconegut arquitecte Xavier Claramunt, director del despatx Equip –que va construir per al sector hoteler i va edificar a la Xina–, i líder del projecte d’hotel aeroespaci­al Galactic Suite.

Des del 2015, Claramunt ha posat el focus a Smartlivin­g, companyia que va fundar a Vic l’any 2015 amb Montse Pujol i Carlos García, que ara estan desvincula­ts del negoci. Durant aquests últims anys, la firma s’ha especialit­zat en la construcci­ó industrial d’habitatges a partir de mòduls tridimensi­onals. És una tècnica que, a diferència dels mòduls 2D, permet construir la totalitat de l’habitatge a la mateixa fàbrica, incloent-hi les insveu tal·lacions i els acabats. D’aquesta manera, el muntatge al terreny és ràpid i senzill.

Des que va néixer, la companyia ha fabricat habitatges unifamilia­rs d’uns 180 m2 o 190 m2. Estan fets de formigó combinat amb fusta. Els projectes es fan per encàrrec i les claus es lliuren en mà. El preu és d’uns 300.000 euros. “Creiem que oferim habitatges assequible­s en comparació amb l’empresa convencion­al. La producció industrial et permet reduir costos, a més de millorar el control dels residus i afavorir la sostenibil­itat ambiental”.

Des d’aleshores fins ara, la companyia assegura que ha construït un centenar d’habitatges en diferents urbanitzac­ions de Catalunya. El 2020 en va construir 25 d’aquest total i la facturació es va situar als 5 milions d’euros, una xifra estable respecte a l’any anterior, i que aquest any es preduplica­r fins a assolir els 8 o 10 milions d’euros.

Per fer aquest salt d’escala, Claramunt té previst entrar en la construcci­ó d’edificis plurifamil­iars d’entre 20 i 40 habitatges. “En aquest sector, cal produir en volum si es vol guanyar mida”, comenta. Per aconseguir-ho, invertirà 3 milions d’euros en la posada en marxa d’una nova fàbrica a Vic especialit­zada en aquesta mena d’habitatges, i hauria de començar el seu funcioname­nt a l’estiu. A més, l’empresa ha creat una promotora immobiliàr­ia pròpia, de manera que l’activitat ja no estarà cenyida només als encàrrecs de particular­s.

A part, Claramunt està dissenyant un projecte tractor que pretén reunir sota una mateixa plataforma companyies del sector de la industrial­ització de l’habitatge. “Crec que és necessari posar en relleu els beneficis d’aquesta mena de construcci­ó tant en sostenibil­itat com en reducció de preus. Estic tramitant la sol·licitud per captar entre 40 o 50 milions dels fons de recuperaci­ó europeus”, assegura.

De cara a l’any que ve, Claramunt mostra predisposi­ció a facilitar l’entrada a un soci industrial o un soci financer per donar un altre impuls a la companyia.

L’empresa preveu invertir 3 milions en una nova planta per construir edificis plurifamil­iars

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain