La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cuevillas com a símptoma

-

L’aturada laboral que ha suposat la Setmana Santa hauria d’haver servit a Esquerra i Junts per reflexiona­r bé sobre els passos que cal donar en aquestes properes setmanes per tancar un acord i evitar noves eleccions. Els negociador­s reprendran els contactes aquesta setmana, però l’ambient de les dues parts no era ahir gens optimista. La destitució de Jaume Alonso-Cuevillas com a secretari segon de la Mesa del Parlament és tot un símptoma del clima regnant.

Cuevillas ha estat fulminat del càrrec després d’haver dubtat públicamen­t sobre si tenia sentit prosseguir amb determinad­es actuacions de la Cambra catalana de confrontac­ió amb l’Estat que, segons la seva opinió, “no porten enlloc” i, en canvi, poden tenir conseqüènc­ies penals. “Què és més eficaç per a desgastar l’Estat espanyol? Denunciar això o deixar que ens inhabiliti­n sense pena ni glòria per una bestiesa?”, es preguntava el diputat de Junts en una entrevista al digital VilaWeb. És el mateix argument defensat per l’anterior president del Parlament, Roger Torrent, i que va ser tan severament criticat des de les files de Junts.

Potser aquest ha estat el motiu pel qual s’ha fet aquesta purga. Els postconver­gents no volen donar cap senyal de debilitat en la seva fèrria estratègia de plantar cara a l’Estat. Que ningú no pugui interpreta­r que s’han tornat possibilis­tes com els republican­s. I no ha servit de res la rectificac­ió pública que va fer ahir Cuevillas, encara que, això sí, mantenia que no estava d’acord amb “actituds numantines merament simbòlique­s”.

Ja ho deia Alfonso Guerra en una frase que va fer fortuna als anys vuitanta: “El que es mogui no surt a la foto”. I aquesta sembla que serà la tònica a Junts. Cuevillas ja pot haver estat l’advocat del mateix Carles Puigdemont o haver-se alineat al Congrés de forma abnegada amb les tesis de la direcció, que una discrepànc­ia puntual en una entrevista li costa el càrrec al Parlament. “Molta sort i encerts a totes dues”, va ser l’últim tuit del defenestra­t amb referència a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la candidata a substituir-lo en el càrrec, Aurora Madaula. Mals temps per tenir opinions pròpies.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain