La Vanguardia (Català-1ª edició)

Le Pen guanya entre la gent de trenta anys per decepció de Macron i la crisi

Els sondejos detecten que la ultradreta deixa de ser tabú per a molts joves

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

A l’Elisi tenen cada vegada més motius per estar inquiets amb Marine Le Pen. El que semblava impossible fins fa alguns anys comença a no ser-ho tant. La ultradreta francesa ha guanyat terreny en una franja clau de l’electorat, les persones entre 25 i 34 anys, per a qui el Reagrupame­nt Nacional (RN, abans Front Nacional) és la primera opció de vot, mentre que Emmanuel Macron perd suport en aquest segment.

Segons l’anàlisi de diversos estudis demoscòpic­s publicada pel diari Le Monde, està caient cada vegada més el tabú de votar la ultradreta, sobretot entre les generacion­s joves, sense memòria històrica. Per a ells, els exabruptes filofeixis­tes o antisemite­s de JeanMarie Le Pen, el pare de l’actual líder, són coses del passat, massa llunyanes. Entre els que ara tenen entre vint-i-cinc i trenta-quatre anys dominen altres raons a l’hora de votar. Molts estan decebuts amb Macron per una política econòmica que jutgen excessivam­ent liberal. Tenen por pel futur, per la precarieta­t laboral, per la dificultat d’accedir a un habitatge. La crisi de la covid els ha impactat de ple, a nivell laboral i personal. Senten que perdran nivell de vida respecte als seus progenitor­s.

Un 29 % dels votants d’entre 25 i 34 anys va donar suport a Macron el 2017. Només un 20% està ara disposat a fer-ho. En canvi, la intenció de vot per a Le Pen ha pujat del 23 al 29%. És una inversió de tendència, favorable a la ultradreta, que podria ser decisiva en les presidenci­als de la primavera del 2022.

En canvi, entre els més joves

–entre 18 i 24 anys–, Macron obtindria el 29% de vots –nou punts més que el 2017– mentre que Le Pen es manté estable al voltant del 20%. No obstant això, els experts en enquestes adverteixe­n que entre els més joves l’abstenció acaba sent més alta que entre els que trentegen, per la qual cosa, en el còmput global, i ja que el segon grup és molt més nombrós, la beneficiad­a és la líder ultradreta­na. És interessan­t que entre els joves baixa el suport a Jean-Luc Mélenchon (esquerra radical) i pugen els ecologiste­s. Hi ha més partidaris de la ultradreta entre els joves sense titulació università­ria que entre els qui sí que posseeixen un diploma superior, si bé el desfasamen­t s’està atenuant.

L’estrat sociològic més favorable a la ultradreta (34% d’intenció de vot) és el de la població entre 50 i 64 anys, la generació que tem per les condicions de la seva jubilació i per la càrrega que suposa, en molts casos, atendre els pares dependents.

Una altra dada significat­iva de les enquestes és que, al contrari del que passava en el passat, el gruix dels votants de Le Pen no ho són com a gest de protesta contra els altres partits sinó perquè comparteix­en els postulats i la filosofia de fons. Són molt crítics amb les conseqüènc­ies de la globalitza­ció, se senten desprotegi­ts i creuen que la immigració i la multicultu­ralitat constituei­xen amenaces.

Fa temps que l’RN aposta pel votant jove. A les eleccions europees del 2019 va causar sorpresa que el partit presentés com a cap de llista Jordan Bardella, que tenia llavors 23 anys. Avui és ja vicepresid­ent de la formació política. L’aposta per Bardella es va revelar un èxit. La seva llista va guanyar, amb el 23,3% de sufragis, per davant de la de La República en Marxa (LREM), el partit de Macron.

Bardella va ser el candidat mentre que Louis Aliot –exparella de Le Pen– declinava anar a Estrasburg per concentrar-se en la lluita per l’alcaldia de Perpinyà, que finalment va conquerir, al tercer intent en 12 anys. Bardella i Aliot són dos rostres d’estratègia guanyadora per a l’RN. El primer ajuda a recollir vot jove; el segon encarna l’esforç, premiat a les urnes, d’ampliar la base electoral de la ultradreta cap a sectors conservado­rs més moderats i trànsfugue­s d’altres forces. Aquesta combinació és perillosa per a Macron. Sempre s’havia pensat que enfrontar-se a Le Pen el beneficiav­a perquè en la segona volta la por de la ultradreta aglutinari­a el vot al voltant del president. Aquest càlcul és menys sòlid a mesura que passa el temps.

El vot al partit de Le Pen ja no és tant de protesta sinó de convicció, per compartir les idees

 ?? MICHEL EULER / AP ?? Marine Le Pen, durant un debat sobre la covid en l’Assemblea Nacional l’1 d’abril passat
MICHEL EULER / AP Marine Le Pen, durant un debat sobre la covid en l’Assemblea Nacional l’1 d’abril passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain