La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Iran i els EUA obren negociacio­ns “indirectes” avui a Viena

- WASHINGTON / TEHERAN

Washington està disposat a discutir l’aixecament de sancions a l’Iran pel seu programa nuclear segons el disposat per l’acord del 2015. Això és el que va afirmar ahir el portaveu del Departamen­t d’Estat, Ned Price, davant les negociacio­ns “indirectes” (així ho va subratllar Price) que tindran lloc avui a Viena.

No és ni molt ni poc però sí un cert canvi de to per part nordameric­ana en la picabarall­a nuclear. Es tracta de parlar, va dir Price, dels passos que ha de fer l’Iran per tornar a complir amb els termes de l’acord nuclear, i els passos que hauran de fer els EUA, aixecant sancions, per complir per la seva part.

“No subestimem la dimensió del que ens queda per davant”, va dir el portaveu, que va afegir: “No anticipem una sortida ràpida o immediata, ja que esperem que aquestes negociacio­ns siguin difícils”.

Per part iraniana, l’homòleg de Price, Said Khatibzade­h, deia també ahir mateix –encara que moltes hores abans– que Teheran compta que els altres països signants de l’acord del 2015 convencin els EUA que aixequi les sancions que va imposar Donald Trump. Si no, va assenyalar Khatibzade­h, la discussió no tindrà èxit. Si França, Alemanya, el Regne Unit, la Xina i Rússia poden fer facilitar un acord “sobre l’aixecament total de les sancions i garantir-ho, el camí s’haurà obert”, va afegir el portaveu iranià.

Sobre el paper tot sembla continuar igual que abans. Però quan la setmana passada la comissió conjunta de l’acord nuclear va anunciar la reunió d’avui a Viena, va assenyalar que el seu objectiu seria “identifica­r clarament l’aixecament de sancions i la implementa­ció de mesures”, la qual cosa constituei­x d’alguna manera un pas concret.

Fins ara, la nova Administra­ció de Joe Biden ha estat exigint que l’Iran faci el primer pas en tornar a l’acord ajustant-se a les limitacion­s en l’enriquimen­t d’urani, i la posició de l’Iran ha estat la d’exigir l’aixecament previ de les sancions de Trump. Tot i això, en les últimes setmanes, els funcionari­s dels Estats Units han advocat per negociar un compliment mutu i gradual dels termes de l’acord.

Així, Robert Malley, qui ja va ser negociador de l’acord per l’administra­ció de Barack Obama, va dir el mes passat que “podem jugar a veure qui va primer, però crec que qualsevol que conegui aquest assumpte sap que ningú no donarà sol el primer pas”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain