La Vanguardia (Català-1ª edició)

La dictadura militar brasilera va entrenar els torturador­s de Pinochet

- A. ROBINSON

Per sanguinari que fos l’infame torturador –i heroi de Bolsonaro– el general Carlos Alberto Brilhante Ustra, la dictadura brasilera no pot competir amb els estimats 40.000 xilens detinguts, la majoria torturats i més de 3.000 morts o desaparegu­ts sota la junta militar d’Augusto Pinochet del 1973 al 1990. Però, segons s’explica en un nou llibre publicat aquest mes, basat en centenars de documents desclassif­icats al Brasil, Xile i els EUA, la dictadura militar brasilera va prestar serveis essencials per facilitar el cop de Pinochet el 1973 i ajudar-lo a instal·lar un règim de terror.

Segons documents obtinguts pel periodista Roberto Simon, la junta militar brasilera no tenia res a envejar a la CIA en la seva ferma voluntat per desestabil­itzar el govern de Salvador Allende, fomentar una revolta contra el president democràtic­ament elegit i entrenar policies en tècniques de tortura i assassinat.

Els militars brasilers van enviar el 1971 “diversos agents secrets a Xile disfressat­s de turistes per obtenir informació sobre les regions en les quals una guerrilla (contra el president Allende) podia operar”, escriu Simon al llibre O Brasil contra a democracia.

Mentre que els agents brasilers donaven suport logístic al grup terrorista Pàtria i Llibertat, que tenia per objectiu enderrocar Allende, el general Emilio Garrastazu Médici es va reunir amb Richard Nixon a Washington i li va assegurar que el Brasil faria tot el possible per enderrocar el govern socialista “per les mateixes raons per les quals Goulart va ser enderrocat al Brasil”.

Després del cop de l’11 de setembre del 1973, el Brasil va enviar un equip d’agents del servei d’intel·ligència a Santiago sota el comandamen­t del coronel Sebastião Ramos de Castro, del Servei Nacional d’Informació (SNI). Aquests van participar en els interrogat­oris de presos a l’Estadi Nacional a Santiago de Xile, on milers de persones van ser torturades i executades. La junta brasilera va ajudar també a entrenar els integrants de la infame policia secreta xilena, la DINA. El Brasil va proporcion­ar a més ajuda econòmica i crèdits a la nova dictadura de Pinochet per més de 1.000 milions d’euros.

A diferència de Xile, els militars

Agents brasilers van estar en els interrogat­oris de l’Estadi Nacional i van formar a la DINA

brasilers que van participar en crims dins i fora del Brasil no s’han vist mai forçats a respondre per les seves accions i, al mateix temps que gaudeixen d’una absoluta impunitat, afirmen que el cop del 1964 va ser en defensa de la democràcia.

 ?? EPA ?? El general Augusto Pinochet
EPA El general Augusto Pinochet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain