La Vanguardia (Català-1ª edició)

Marlaska diu que no dimitirà pel cessament de Pérez de los Cobos

El PP anuncia una “ofensiva” perquè Sánchez cessi el ministre de l’Interior

- JOAQUÍN VERA

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va trencar ahir el seu silenci després de la clatellada judicial que va rebre quan l’Audiència Nacional va declarar “il·legal” el cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos i en va ordenar la restitució al capdavant de la Comandànci­a de la Guàrdia Civil a Madrid. I ho va fer per dir que no té “cap voluntat de dimitir”, malgrat les veus de l’oposició que demanen que deixi la cartera d’Interior o que el president Pedro Sánchez el cessi si GrandeMarl­aska no pren la iniciativa.

Després d’assistir a la Comandànci­a de Terol a la presa de possessió de la primera dona en aquest càrrec a tot Espanya, la tinent coronel Silvia Gil, la premsa va demanar al ministre que fes una valoració de la sentència que anul·lava el cessament de Pérez de los Cobos perquè entén que es va decidir perquè el coronel no havia informat sobre la causa del 8-M, malgrat que era “indiscutib­le” que tenia ordre expressa de “deure de reserva”, imposat pel jutjat que investigav­a la causa. Grande-Marlaska va declinar verbalitza­r cap tipus de valoració assenyalan­t que el Govern no en fa sobre resolucion­s judicials. Va reiterar que continua treballant al capdavant del ministeri perquè no té “cap voluntat de dimitir”. A més a més, va recordar que l’Executiu de Pedro Sánchez recorrerà contra la resolució de l’Audiència Nacional fins que sigui ferma a través de l’Advocacia de l’Estat.

Segons les fonts jurídiques consultade­s per La Vanguardia, el periple de recursos fins que la sentència sigui ferma podria allargarse diversos anys: en cap cas no seria firmada abans que s’esgoti aquesta legislatur­a. El primer que s’interposi, l’anunciat, serà un recurs d’apel·lació a la mateixa Audiència Nacional, la resolució del qual podria trigar fins a un any a arribar. Davant aquest pronunciam­ent cabria un altre recurs de cassació –aquest ja sí que seria ferm– davant el Tribunal Suprem, que se situaria en el temps com a molt aviat el 2024. Mentrestan­t, el Partit Popular ha anunciat una “ofensiva parlamentà­ria” contra el que han qualificat de “pitjor ministre de l’Interior de tota la història”. La seva vicesecret­ària d’Organitzac­ió, Ana Beltrán, va concretar ahir després de la reunió del Comitè de Direcció que sol·licitaran la compareixe­nça urgent del ministre tant en el ple com en la Comissió d’Interior del Congrés, i també la de la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez. Els populars denuncien que Pérez de los Cobos va ser destituït per “negar-se a complir una ordre il·legal” i no com va justificar Grande-Marlaska el cessament “per pèrdua de confiança”. I ara que la Justícia ha deixat “en evidència” el titular d’Interior, aquest últim “no es pot quedar ni un dia més al Govern”: “El contrari seria una humiliació”.

Per la seva part, Ciutadans va presentar una proposició no de llei al Congrés en què insta el Govern a demanar la “dimissió immediata” del ministre i, en cas que no es materialit­zi, “procedeixi al seu cessament ”. El partit d’Inés Arrimadas entén que la sentència dictada la setmana passada conclou de manera “clara” que el coronel “va ser destituït per negarse a utilitzar el seu lloc de responsabi­litat per afavorir els interessos partidiste­s i particular­s dels comandamen­ts polítics, a saber, del Govern d’Espanya”.

L’Executiu recorrerà fins que la sentència sigui ferma, cosa que no arribaria abans que s’esgoti la legislatur­a

 ?? DANI DUCH ?? Marlaska durant un ple del Congrés
DANI DUCH Marlaska durant un ple del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain