La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso s’imposa amb claredat però no s’assegura encara la majoria absoluta

Dreta i esquerra empaten a escons a l’Assemblea de Madrid, segons el CIS

- CARLES CASTRO Sergi Pàmies

Les eleccions autonòmiqu­es de Madrid poden ser l’avantsala de la reunificac­ió del centredret­a i la dreta a Espanya. El sondeig del CIS sobre els comicis regionals del pròxim 4 de maig dibuixa un ascens espectacul­ar del PP, que engoliria el gruix dels vots de Ciutadans (fins al punt de deixar aquest partit fora de l’Assemblea) i aconseguir­ia el 41% del sufragi de Vox.

El resultat d’aquesta concentrac­ió del vot conservado­r entorn de la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, seria un avenç de 17 punts en el vot popular, fins a vorejar el 40% del sufragi. Aquest percentatg­e proporcion­aria al PP 59 escons a la Cambra madrilenya, a deu de la majoria absoluta, segons l’estimació del CIS, que ha operat amb una mostra de més de 4.000 entreviste­s fetes del 19 al 28 de març.

El problema de l’actual presidenta de Madrid és que podria quedar-se sense socis per governar, ja que Cs (amb una estimació de vot del 4,4%) no obtindria representa­ció i Vox es manté de moment només lleugerame­nt per sobre del 5%, la barrera que permet accedir a la Cambra. Ara per ara, els escons de la ultradreta (9) permetrien a Ayuso sumar la meitat dels diputats de l’Assemblea: 68 sobre 136.

La resta del mapa electoral madrileny deixaria un PSOE a la baixa (25,3%, dos punts menys que el 2019, tot i que un escó més: 38) i Unides Podem assegurant-se la representa­ció, ja que milloraria el resultat anterior en tres punts (vorejaria el 9% del sufragi) i tres diputats més (un total de 10). Pel que fa al partit d’Íñigo Errejón, Més Madrid, mantindria el mateix suport que fa dos anys: gairebé un 15% dels vots i 20 diputats.

En qualsevol cas, els indicadors són molt favorables per a la candidata popular malgrat l’enorme rebuig que genera en l’electorat d’esquerra,

Més Madrid 20

(20)

U. Podem 10

Estimació de vot

En percentatg­e sobre el vot vàlid

PP

(7)

PSOE

Més Madrid

Unides Podem

Vox

Ciutadans

Altres

(19,5)

En blanc

FONT: 5,4 14,8

(5,6) (8,8) (1,4) (0,4)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain