La Vanguardia (Català-1ª edició)

La petita Caracas irromp en el 4-M

Els veneçolans de Madrid, com els cubans de Miami en suport de Trump, es converteix­en en aliats de la dreta

- ANDY ROBINSON

Ningú no s’atreviria a dir-ho al metro Núñez de Balboa –“conquerido­r, heroi de la història universal”, segons la informació a l’estació– però l’anyenc barri de Salamanca a Madrid s’assembla cada vegada més al districte de nou-rics hispans de Doral a Miami. Els mocassins ja són sabatilles de color blanc i les gorres són de beisbol. Les escolars amb faldilla escocesa de l’escola Calasancio escolten reggaeton. Les banderes espanyoles –complement de les franquície­s Foster Hollywood o la veneçolana Goiko Grill– guanyen per volum a les barres i estrelles a Florida sud.

Però el que més recorda a Miami és el discurs polític. Ja no hi ha matisos al barri de Salamanca . El “Comunisme o llibertat!” de la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, està calcat dels eslògans de Donald Trump a Florida. Encara no hi ha torres il·luminades de deu metres d’alçària amb el missatge amb llums de neó Against socialism com els de l’expresiden­t dels Estats Units. Però la campanya acaba de començar i res no es pot descartar. “Veneçuela és per a Madrid el que Cuba és per a Miami”, va dir resignat un diplomàtic cubà a Madrid.

Ningú no se salva de ser titllat de castrochav­ista. Igual que a Miami s’acusava el vell senador de Delaware i ara president dels Estats Units, Joe Biden, de ser simpatitza­nt de la guerrilla colombiana, la possible aliança del PP amb la ultradreta de Vox a la capital espanyola és una advertènci­a que llança en cada discurs l’alternativ­a d’esquerra.

Abans, l’ideari conservado­r al barri de Salamanca –igual com les jaquetes amb l’escut del club de golf–, procedia d’Anglaterra. L’institut Adam Smith aportava idees, conservado­res, per descomptat, però sempre comunicade­s amb bones maneres. El viatge de cap de setmana era a la finca del lord Tristán Garel-Jones a Gredos potser quan el visitava John Major.

Ara s’importa una altra cultura política al vuitcentis­ta eixamplame­nt del marquès de Salamanca. Algunes idees arriben de fundacions de seu a Miami com Somos Más, el representa­nt del qual a Espanya és Lázaro Mireles, militant de Vox. D’altres venen dels tuits apassionat­s de líders de l’oposició veneçolana com Antonio Ledezma, l’exalcalde de Caracas, establert al barri de Salamanca a unes illes del seu rival Leopoldo López i la seva dona, Lilian Tintori.

Ledezma s’oposa a cada intent de negociar una sortida de la crisi veneçolana. Pot ser la prova dels seus principis o de la seva intransigè­ncia. El que és innegable és que va de primera per a l’estratègia de crispació d’Isabel Díaz Ayuso a Madrid, igual com ho va ser a Florida per a Trump.

“Veneçuela és la cortina de fum que serveix per polaritzar el debat”, va dir Carles Pamies, autor d’estudis comparatiu­s sobre llatinoame­ricans a les eleccions dels EUA i Espanya de la Universita­t Autònoma de Madrid.

Hi ha una diferència entre Madrid i Florida. Al districte de Miami que envolta el luxós resort de golf Trump National Doral, un de cada quatre habitants procedeix de Veneçuela. A Madrid hi ha 59.000 veneçolans, però el que importa no és el nombre de vots, sinó la utilitat electoral de Veneçuela com el que a Florida es diu un wedge issue, un assumpte que aixeca les passions i encén a les bases.

La visceralit­at de la política veneçolana es plasma a les elegants façanes del barri de Salamanca. Quan uns promotors veneçolans van comprar un edifici a la cantonada de Lope de Rueda i Duque de Sesto, van aparèixer grafitis furibunds d’altres veneçolans titllant els promotors de bolichicos –aliats de Maduro– i blanquejad­ors de diners. En altres moments pintar eslògans a les parets del barri de Salamanca hauria provocat un escàndol. Però els temps han canviat.

Fa uns dies durant un passeig pel cotitzat carrer Jorge Juan: als restaurant­s de nova onada com ara Amazònic i Ultramarin­os –creacions de l’inversor brasiler Sandro Silva–, els comensals veneçolans es desfeien en elogis cap a Isabel Díaz Ayuso. A dues illes de distància, Mariano Rajoy dinava amb tres amics en el clàssic La Paloma, com si pertanyés a un altre món.

No deixa de ser irònic, doncs, que la decisió del govern de Rajoy d’oferir residència a aquests estrangers que van adquirir un habitatge de valor superior a mig milió d’euros hagi estat el que va desencaden­ar l’allau veneçolana. Una onada que encara continua.

Els veneçolans s’han fet amb més de 7.000 immobles de gran valor al barri de Salamanca i tothom reconeix que moltes operacions serveixen per blanquejar diners. S’hi sumen altres multimilio­naris inversors llatinoame­ricans, sobretot mexicans. Altres veneçolans han aconseguit franquície­s de menjar ràpid com Subway, xarxes de gasolinere­s, fins i tot mitjans de comunicaci­ó.

Increïblem­ent, Madrid ja té fama de fer menys preguntes incòmodes que Florida a un inversor immobiliar­i nouvingut de les Amèriques. Fins i tot els cobra menys impostos. “Madrid ja és més interessan­t que Miami perquè és més lax pel que fa a regulació”, diu un advocat de grups inversors veneçolans al barri de Salamanca.

Els arribats a la capital espanyola venen dels dos costats de l’espectre polític veneçolà. La majoria – com el gendre d’Antonio Ledezma, que va ser detingut per presumptes delictes de blanqueig de diner el 2018– són de l’oposició. Però altres –com el multimilio­nari Alejandro Betancourt, aliat empresaria­l, al seu dia, de Chávez, o Nervis Villalobos, exministre d’Energia de Chávez, han estat simpatitza­nts del chavisme.

“Hi ha grans empresaris de l’oposició i chavistes corruptes ja oposats al règim de Maduro”, diu Juan Carlos Monedero, fundador de Podem. “S’han aliat radicalmen­t amb Ayuso amb l’objectiu d’identifica­r l’alternativ­a política a Madrid amb el comunisme”. Igual que Trump, Marco Rubio i d’altres líders de l’exili cubanoamer­icà a Miami.

Hi ha una paradoxa en la “petita Caracas” madrilenya. “Al barri de Salamanca, l’oposició i els simpatitza­nts de Maduro van als mateixos restaurant­s; viuen als mateixos edificis”, explica Javier Cremades, president del bufet Cremades & Calvo-Sotelo que representa López, i altres destacats veneçolans de l’oposició.

Cremades parla des de la seva oficina a Jorge Juan, a escassos metres del bufet de Lupicinio Rodríguez, que representa el Govern de Maduro i els seus aliats. Ja amb Biden a la Casa Blanca potser no és forassenya­t “plantejar un acostament entre els dos bàndols aquí mateix al barri de Salamanca”, va reflexiona­r Cremades. Però, en aquest cas, què farien Donald Trump, Marco Rubio i Isabel Díaz Ayuso per crispar l’ambient de les seves respective­s campanyes electorals a Miami o Madrid?

El “Comunisme o llibertat!” de la candidata del PP és calcat dels eslògans de Trump a Florida

Els veneçolans han aconseguit més de 7.000 immobles de gran valor al barri de Salamanca

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? El líder opositor veneçolà Juan Guaidó amb l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU El líder opositor veneçolà Juan Guaidó amb l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain