La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vacunació massiva no evita encara l’arribada de la quarta onada

Espanya pot administra­r dos milions de vacunes a la setmana, diu Simón

- CELESTE LÓPEZ

El ritme de vacunació, clar i rotund aquests dies a mesura que arriben de manera massiva les vacunes, no està impedint l’increment dels contagis, la qual cosa acosta Espanya a la temuda quarta onada. Malgrat que les dades que dibuixen la situació epidemiolò­gica espanyola no són gaire fiables a causa de la festivitat de Setmana Santa (realitzaci­ó de menys proves i retard en les notificaci­ons d’aquestes mateixes proves), la realitat és que la incidència acumulada els últims 14 dies continua en augment, i ja arriba als 163,4 casos per 100.000 habitants, 12 punts més que dissabte. A més de les ciutats autònomes de Melilla i Ceuta, Navarra, Madrid i el País Basc se situen ja en alerta màxima després de superar els 250 casos per 100.000 habitants.

El més probable és que la incidència augmenti els pròxims dies quan es torni a la rutina diària de realitzaci­ó de proves i es normalitzi­n les notificaci­ons. A finals d’aquesta setmana o principis de la que ve se sabrà com ha afectat la Setmana Santa en l’evolució de la pandèmia, i és segur que suposarà un increment de casos per l’augment de les relacions socials i la mobilitat.

“Esperem que no sigui gaire important, però, sens dubte, impactarà en l’evolució de la pandèmia”. Ho va indicar el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Simón, que, tot i això, creu que aquesta nova onada serà més suau (l’increment actual de casos és de dos punts diaris), i que pot ser frenat per la vacunació.

En paraules de Simón, el mes d’abril és clau, és necessari mantenir les mesures de prevenció per aconseguir que la corba no pugi mentre s’incrementa el percentatg­e de vacunats. En aquest moment, al voltant del 7% de la població ja té les dues dosis, i el 14,7%, una. “Cada dia que passa és un dia amb més vacunats”, va indicar l’epidemiòle­g del ministeri.

L’increment de contagis es tradueix en un increment de la pressió hospitalàr­ia. L’ocupació de llits convencion­als per pacients covid se situa en un 7,5% de mitjana, i de les unitats de crítics, en gairebé un 20%, amb grans diferèncie­s entre comunitats. Quatre regions (La Rioja, Madrid, MeliLes lla i Catalunya) superen el 35% d’ocupació per covid.

El que sí que es comprova ja gràcies a la vacunació dels residents més grans en centres sociosanit­aris i en els que superen els 80 anys no institucio­nalitzats és el descens de la mortalitat. Des de dissabte han mort 85 persones.

Simón va insistir en la necessitat d’augmentar les mesures de prevenció mentre s’accelera la vacunació. El responsabl­e del

Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries està convençut que amb l’arribada massiva de vacunes previstes (aquest trimestre s’esperen 36 milions de dosi), al maig el descens de casos serà clar. Espanya, va indicar, té prou capacitat per poder administra­r cada setmana com a mínim dos milions de vacunes, com ja va demostrar quan va immunitzar contra la grip 14 milions de ciutadans en set setmanes. “Podem fer-ho”, va dir.

comunitats autònomes espanyoles han administra­t entre totes 401.539 dosis de les vacunes contra el coronaviru­s des d’aquest Dijous Sant, de les quals 195.096 s’han inoculat les últimes 48 hores (des de dissabte), segons les dades de l’últim informe del Ministeri de Sanitat. De mitjana s’han administra­t durant els dies festius de Setmana Santa unes 100.000 vacunes al dia, davant les més de 306.000 que es van inocular dimecres passat, dia rècord d’administra­ció de dosis a Espanya.

Simón també es va referir a la possibilit­at que ben aviat s’autoritzi la vacuna d’AstraZenec­a a les persones de més de 65 anys, després de nous estudis que en confirmen la seguretat. Aquesta decisió s’adoptarà una vegada que ho estudiï la ponència de vacunes que es reuneix demà, cosa que no implica que es debati al Consell Interterri­torial de demà.

El que sí que estudiaran el Govern i les comunitats serà la fórmula legal que matisi la norma que obliga a portar la mascareta a tot arreu, incloent-hi el camp quan no hi hagi ningú. “S’està buscant la reforma d’aquest article”, va indicar l’epidemiòle­g.

Pugen els contagis en onze autonomies i baixen els morts per la immunitat dels més grans de 80 anys

 ?? R. GARCÍA / EFE ?? Llargues cues davant el centre cultural Miguel Delibes de Valladolid, habilitat per a la vacunació
R. GARCÍA / EFE Llargues cues davant el centre cultural Miguel Delibes de Valladolid, habilitat per a la vacunació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain