La Vanguardia (Català-1ª edició)

Castella i Lleó tanca l’interior de bars i restaurant­s en 21 municipis

- VALLADOLID

L’interior dels bars, restaurant­s i sales de joc i apostes de 21 municipis de Castella i Lleó –entre els quals les capitals de Valladolid, Burgos, Palència, Segòvia i Sòria– es mantindrà tancat al públic durant dues setmanes, ja que la incidència acumulada se situa a 14 dies per sobre dels 150 casos per cada 100.000 habitants.

Només les províncies de Zamora

i Àvila queden al marge d’aquestes noves restriccio­ns, aplicades segons el criteri acordat al Consell Interterri­torial de Salut.

De moment, és l’única comunitat que està seguint aquestes recomanaci­ons acordades per totes les comunitats. A Catalunya, per exemple, la majoria de municipis de més de 20.000 habitants estan per sobre d’aquesta xifra amb escreix.

Encara que inicialmen­t la intenció de la Junta era aplicar aquesta mesura únicament en municipis de més de 5.000 habitants, finalment s’han incorporat a aquesta restricció els nuclis menors per l’elevada incidència que presenten.

En concret, Riaza és el municipi amb la incidència acumulada a 14 dies més elevada de la comunitat, amb més de 2.500 casos, seguida de Cervera de Pisuerga (+1.900) i

La Pola de Gordón (+1.100).

En el cas de les capitals de província, estan en pitjor situació les de Segòvia, Burgos, Sòria i Palència, mentre que Valladolid entra en aquest grup per poc (158 casos) i Lleó (133) se situa a prop del límit.

Tots aquests municipis mantindran aquesta mesura referida a l’hostaleria i el sector del joc almenys 14 dies, però s’hi podran incorporar altres municipis cada dilluns.

Sobre les raons per deixar fora d’aquesta restricció l’interior dels gimnasos, el vicepresid­ent de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea, va explicar amb la consellera de Sanitat, Verónica Casado, que han optat per no incloure’ls-hi davant l’“evidència científica” que les persones que desenvolup­en activitat esportiva, ja sigui a l’aire lliure –més recomanabl­e– o en espais tancats, presenten una evolució favorable quan s’infecten de la covid, de manera que la consellera defensa ser “molt exigents” amb els aforaments i les mesures d’higiene, però permetre l’activitat.

En el mateix sentit, Igea va dir que l’activitat comercial ha quedat exclosa d’aquesta restricció perquè el Consell Interterri­torial de Salut ho va establir.

Tampoc no es planteja el tancament perimetral per municipis o per províncies. “No ens agrada prendre mesures que no es poden dur a terme”, diu Igea.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain