La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les residèncie­s de Madrid, al capdavant en morts segons el nombre d’usuaris

Un informe revela un 53% més de defuncions; a Catalunya la xifra és d’un 12%

- JAVIER RICOU

Posar una xifra real als estralls causats pel coronaviru­s a les residèncie­s s’apunta ja com a un repte impossible. L’estadístic­a oficial, la facilitada pel Ministeri de Sanitat, recull al voltant de 30.000 morts en aquests centres des de l’inici de la pandèmia. Però aquest no seria un nombre real, ja que molts dels morts en el moment més crític de la primera onada als geriàtrics (el març i l’abril de l’any passat) no es van atribuir al coronaviru­s en no existir prova diagnòstic­a.

Així que tots els estudis o investigac­ions encaminade­s a quantifica­r la factura en defuncions cobrada per la covid als asils parteixen de xifres probables. S’estima que un 43,3% dels morts per coronaviru­s a Espanya els últims dotze mesos eren usuaris de residèncie­s.

Aquestes són les xifres conegudes a escala global, però fins ara cap investigac­ió no s’havia preocupat de comparar el drama viscut pels avis en funció del seu lloc de residència. O dit d’una altra manera, el que fa aquest estudi és llegir el nombre de morts a partir de les places ocupades en geriàtrics de les diferents comunitats autònomes.

Aquest treball l’acaba de fer la plataforma Envejecimi­ento en Red. La investigac­ió parteix sobre aquesta premissa: caldria suposar que les defuncions per covid “s’haurien de distribuir de manera proporcion­al al nombre de residents en geriàtrics de cada comunitat”. Seria el lògic si tots els centres haguessin pres les

La Rioja

Balears

Múrcia

Navarra

Cantàbria

Canàries

Extremadur­a

Astúries

Aragó

País Basc

Galícia

C. Valenciana

Castella-la Manxa

Andalusia

Castella i Lleó

Madrid

Catalunya

FONT: mateixes mesures i prevencion­s en la lluita desplegada contra aquesta pandèmia.

L’informe d’Envejecimi­ento en Red revela, però, que aquesta premissa no s’ha complert. Al contrari. Segons aquesta investigac­ió, a les residèncie­s de Madrid (si el nombre de morts es compara amb el nombre de residents) la incidència de defuncions en aquests centres és gairebé un 53% superior a la mitjana de morts registrats en geriàtrics d’Espanya.

Per què té Madrid aquest excés de mortalitat als geriàtrics? Aquest excés de defuncions –recull l’estudi d’aquesta plataforma, que col·labora amb la Fundació General CSIC i l’Institut d’Economia, Geografia i Demografia (IEGD)– es pot explicar per diverses causes. En aquesta comunitat, “es va aplicar un protocol

El primer estudi que compara el nombre de defuncions a partir del nombre de places en cada territori

d’exclusió de l’atenció sanitària als hospitals de referència als residents malalts que tenien deterioram­ent cognitiu o discapacit­at motriu. I aquesta exclusió es va aplicar des de mitjans de març fins a mitjans d’abril de l’any passat, així doncs no es van medicalitz­ar les residèncie­s malgrat que hi va haver sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid perquè es dugués a terme aquesta mesura”. I continua l’informe: “només es van traslladar a hospitals privats els residents amb asseguranc­es privades”. Són arguments molt semblants als esgrimits al seu dia per un altre informe d’Amnistia Internacio­nal, molt crític també amb la resposta de la Comunitat de Madrid al drama de les residèncie­s al pic de la primera onada de la pandèmia.

Catalunya, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Aragó, la Rioja i Navarra són altres de les comunitats, segons aquesta investigac­ió, que han registrat més morts a les seves residèncie­s de les que tocaria pel nombre d’usuaris. Entre un deu i un trenta per cent més de defuncions.

Aquestes variacions en excessos de mortalitat en geriàtrics entre comunitats autònomes “són un reflex de la diferent gestió de la pandèmia dins i fora de les residèncie­s”, diu l’informe. I afirma que “moltes defuncions es podrien haver evitat si hi hagués hagut un objectiu clar per reduir la probabilit­at d’invasió del virus a les residèncie­s protegint la població gran amb altíssim risc de mortalitat en cas d’infecció”.

La plataforma Envejecimi­ento en Red afirma que Espanya “va ser el país que menys va protegir les persones més grans de 70 anys i els ciutadans domiciliat­s en un centre sociosanit­ari”. Aquesta falta de protecció, conclou l’informe, “ha causat morts que es podien prevenir i prematures en totes les comunitats, però hi ha grans diferèncie­s entre territoris en funció del que es fa be o malament”. I acaba: “És urgent explicar el que ha passat per evitar que la història es repeteixi”.

 ?? MERCÈ GILI ?? La realitat actual a les residèncie­s no té res a veure amb el que s’ha viscut l’últim any, avui es tornen a celebrar els aniversari­s
MERCÈ GILI La realitat actual a les residèncie­s no té res a veure amb el que s’ha viscut l’últim any, avui es tornen a celebrar els aniversari­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain