La Vanguardia (Català-1ª edició)

La policia investiga si un metge alemany expedia PCR falses a turistes a Mallorca

El facultatiu emetia el certificat sense fer la prova i cobrava 80 euros

- NEKANE D. HERMOSO

Palma de Mallorca

La policia de les Balears ha obert una investigac­ió a un metge alemany establert a Mallorca que expedia certificat­s falsos de PCR negativa sense ni tan sols haver fet la prova.

La cadena alemanya de televisió RTL Life va emetre dissabte de la setmana passada un programa en horari de màxima audiència Menschen, Momente, Geschichte­n, en què diversos turistes alemanys assegurave­n que havien pagat 80 euros per rebre el certificat sense que se’ls fes el test per determinar si tenien covid.

El mateix periodista, Sascha Winkel, mostra en el reportatge com el metge, que no s’identifica­va, li ofereix el certificat sense necessitat de fer el test.

El programa recorda que els turistes que donen positiu en la PCR han de quedar aïllats per passar la quarantena en un hotel, i no poden tornar a Alemanya.

La investigac­ió s’està fent de manera conjunta amb la Guàrdia Civil de les Illes i amb la Interpol. Els agents ja s’han posat en contacte amb el periodista alemany perquè els faciliti la identitat del metge i aporti el material gravat durant l’estada a Mallorca.

S’espera que els propers dies hi pugui haver novetats en funció del visionamen­t de tot el material.

Els ciutadans alemanys que viatgen a Mallorca, un dels pocs llocs d’Europa que no és a la llista negra de destinacio­ns per al Govern germànic, han de presentar una prova PCR negativa o un test d’antígens quan tornen al país. Al reportatge emès a la televisió alemanya s’assenyala que els laboratori­s on es fan aquestes proves han quedat desbordats davant la demanda provocada pels viatges de Setmana Santa, raó per la qual el metge s’ofereix a vendre el document sense fer la prova.

El Govern balear ha anunciat que col·laborarà amb la Delegació del Govern a les Balears en tot el procés, però assenyala que l’assumpte és competènci­a de la Policia i de la Guàrdia Civil.

En principi, no hi ha una denúncia presentada i la investigac­ió es fa d’ofici, ja que el metge podria haver comès almenys dos delictes: un de falsedat documental –per l’expedició del certificat– i un altre contra la salut pública, per haver afavorit la mobilitat de passatgers sense acrezació ditar que no estan contagiats de covid.

El Govern alemany, que és qui va dictar l’obligatori­etat de presentar la prova, podria presentar una denúncia contra el metge perquè és el principal perjudicat per la seva actuació irregular. De moment, no hi ha constància que s’hagi presentat aquesta denúncia.

La sortida de les Balears de la llista negra de destinacio­ns turístique­s el mes de març passat va provocar una immediata reacció de les empreses turístique­s, amb la programaci­ó de vols i de paquets vacacional­s cap a les Illes. L’exigència de presentar una PCR negativa quan es torna a Alemanya ha fet que diversos establimen­ts hotelers hagin arribat a acords amb clíniques privades de Mallorca per facilitar la prova als clients a preus molt més competitiu­s. En alguns casos, els metges s’han desplaçat a l’hotel per facilitar la realitdels tests.

Sanitat Exterior exigeix una prova PCR per entrar a les Illes a tots els viatgers, al marge de la procedènci­a, però durant la setmana passada ha extremat els controls i verifica la documentac­ió de tots els viatgers, cosa que abans es feia de manera aleatòria.

Fins ara, amb prou feines s’han detectat casos positius entre els turistes que han viatjat a Mallorca, i l’índex de contagis a les Illes és molt baix, amb una incidència acumulada a 14 dies de 60 casos per cada 100.000 habitants.

El Govern balear ha habilitat un hotel pont en cadascuna de les illes de l’arxipèlag per allotjar els turistes que donin positiu durant la seva estada a l’illa però que no requereixi­n hospitalit­zació. La setmana passada hi havia sis turistes a l’hotel habilitat a Palma: quatre, membres d’una família croata, i dos, una parella d’alemanys.

EN CURS Un programa de la televisió alemanya va destapar els fets que les autoritats estudien

SOBRECÀRRE­GA Els laboratori­s de les Balears estan desbordats per l’afluència de turistes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain