La Vanguardia (Català-1ª edició)

El centre de la Costa Brava s’omple com a l’agost

Hotels i locals de restauraci­ó del Baix Empordà fan el ple gràcies al turisme local, que supera totes les expectativ­es

- SÍLVIA OLLER Girona

“Col·lapsats”, “com un mes d’agost”, “ha estat una bogeria”, “overbookin­g total”... La gran afluència de visitants al centre de la Costa Brava ha sorprès restaurado­rs, hotelers i comerciant­s, que han viscut una de les millors Setmana Santa dels últims anys malgrat la pandèmia. Les retencions per desplaçar-se a localitats del Baix Empordà, l’aspecte dels camins de ronda, les terrasses sense una cadira lliure, cues per menjar en restaurant­s o comprar un gelat són imatges més semblants a les d’un dia d’estiu que a un mes d’abril. La demanda va superar amb escreix l’oferta.

Al Baix Empordà entre un 60% i un 70% d’hotels que van decidir obrir, van penjar el cartell de complet, segons la gerent del grup Costa Brava Centre, Judit Lloberol. I també els restaurant­s, obligats a tancar a les 17 hores, es van quedar amb les ganes de satisfer tots els clients, que sense reserva prèvia, esperaven poderse asseure a dinar. “Hem hagut de dir que no a molts clients”, afirmava el president de l’associació per al foment empresaria­l del comerç i turisme de Palamós, Toni Bachiller que no tenia objeccions a l’hora de parlar de “col·lapse”.

“Hem omplert a tota hora i hauríem quintuplic­at els serveis fets si no fos per les restriccio­ns”, explica Joan Carles Sánchez, del restaurant Les Voltes de Calella.

Com a mostra de l’èxit de convocatòr­ia del Baix Empordà, Palafrugel­l ha registrat aquests dies 30.000 nous veïns, la majoria amb segona residència. “Les papereres s’han buidat entre dues i tres vegades al dia, com a ple estiu”, afirma l’alcalde Josep Piferrer.

“Les vendes s’han equiparat a anys anteriors”, assegura Manel Canadell, president de l’Associació d’Empresaris Castell-Platja d’Aro. El sector viu amb preocupaci­ó i incertesa un nou confinamen­t comarcal. “Ens asfixiaria i acabaria matant”, diu el restaurado­r Joan Carles Sánchez.

Les vacances s’han tancat amb ocupacions superiors a un 60% a gairebé totes les comarques. El retorn va ser escalonat, com acostuma a passar per Setmana Santa. Les retencions principals es van donar ahir a la tarda a la C-31, l’AP-7 i l’N-340, tot i que sense arribar a ser res fora del comú. Les sortides es van repartir entre diumenge i dilluns, amb el desplaçame­nt fins a l’àrea metropolit­ana de 485.426 vehicles entre els dos dies, un 7% menys que a la mateixa operació tornada del 2019.

L’operació tornada d’unes vacances marcades per l’èxode metropolit­à es va fer de manera escalonada

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Afluència massiva de públic fins a les últimes hores de la Setmana Santa a Calella de Palafrugel­l
PERE DURAN / NORD MEDIA Afluència massiva de públic fins a les últimes hores de la Setmana Santa a Calella de Palafrugel­l

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain