La Vanguardia (Català-1ª edició)

Igualada transforma una finca modernista en alberg

La capital de l’Anoia preveu acabar l’any que ve la remodelaci­ó de Cal Maco, lloc on s’instal·larà un hostalatge de pelegrins

- XAVIER RIBERA Igualada

Amb la voluntat que estigui a punt l’any que ve, coincidint amb els 500 anys del camí Ignasià, Igualada treballa a tota màquina en les obres de transforma­ció d’un dels seus edificis més emblemàtic­s, la casa modernista Cal Maco (1914), ubicada al centre de la ciutat, per construir-hi un alberg destinat als pelegrins.

Igualada és terra de pas en la ruta del camí de Sant Jaume i del camí Ignasià, i vol aprofitar més el ganxo del pelegrinat­ge. Fins ara no tenia prou capacitat per acollir tots els caminants que creuen la ciutat i s’han de desplaçar a altres poblacions per pernoctar. Amb aquest alberg, Igualada incrementa­ria aquesta oferta i es dotaria de més places de pernoctaci­ó, alhora que guanyaria un equipament de referència al mapa de camins de pelegrins i un element de projecció de la ciutat.

L’alberg oferirà 48 llits distribuït­s en dotze habitacion­s. A la planta baixa hi ha l’oficina de turisme de la comarca de l’Anoia i la recepció. A la primera planta, espais comuns per a l’alberg, amb una sala amb zona de lectura per als hostes, zona de treball, menjador, cuina per a pelegrins i banys públics. A la segona planta, habitacion­s per a pelegrins, amb espais col·lectius per a vuit persones i per a dues persones amb llitera. A la tercera planta hi haurà habitacion­s quàdruples, pensades per a famílies, dues estaran adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. La terrassa superior serà transitabl­e i accessible al públic per poder gaudir de la vista.

Cal Maco és un dels edificis moderniste­s amb interès patrimonia­l més coneguts de la ciutat. La finca adquireix caràcter l’any 1914, quan l’adober igualadí Rafael Valls va encarregar a l’arquitecte Josep Pausas i Coll la remodelaci­ó de la Casa Valls i Valls, més coneguda com a Cal Maco. Pausas, que també era l’arquitecte municipal, va arreglar la façana amb un estil eclèctic on hi ha elements de tradició clàssica i barroca. El 1982 l’Ajuntament d’Igualada va adquirir l’edifici, llavors propietat de Carlos Godó, vinculat a una altra de les famílies industrial­s de la ciutat. Cal Maco es va reformar en profundita­t i el 1986 va acollir l’Arxiu Comarcal d’Anoia, traslladat fa poc.

Els fons europeus Feder, que concedeix la Unió Europea, financen el 50% del projecte. El total concedit és de gairebé 900.000 euros. En el seu conjunt total, la iniciativa està valorada en gairebé 1.800.000 euros. De l’altra meitat

El nou allotjamen­t commemorar­à el cinquè centenari de la ruta de peregrinac­ió del camí Ignasià

dels diners, la Diputació de Barcelona aportarà 450.000 euros, i quedarà a càrrec de l’Ajuntament un import que és similar.

La idea és que l’alberg estigui a punt per al cinquè centenari de la peregrinac­ió de sant Ignasi de Loiola, que preveu el trànsit de milers de pelegrins per Igualada. Aquesta ruta, que surt de Loiola i finalitza a Manresa, passant per Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, té a Igualada l’antepenúlt­ima escala abans d’arribar a la destinació final, la capital del Bages, previ pas per Montserrat. Aprofitant aquest potencial, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha expressat el seu interès per potenciar les possibilit­ats turístique­s de la ciutat, fins avui poc treballade­s.

 ?? XAVIER RIBERA ?? Estat actual de la finca modernista de Cal Maco (1914), on es construirà el nou alberg
XAVIER RIBERA Estat actual de la finca modernista de Cal Maco (1914), on es construirà el nou alberg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain