La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’assassí del biquini

-

“Des que vaig fer els 15 anys res ni ningú no m’ha estimat. Se m’ha negat tot, ni tan sols soc ciutadà d’un país, no tinc passaport ni papers. Així que si m’hagués assegut a esperar ajuda del món encara continuari­a assegut. Tot el que he volgut ho he hagut d’agafar”. És la declaració d’intencions del protagonis­ta de La serpiente, la nova sèrie inspirada en fets reals coproduïda per Netflix i la BBC que la plataforma va estrenar la passada setmana.

La producció narra en vuit episodis la història de l’estafador, traficant de pedres precioses i assassí en sèrie Charles Sobrahj, que es defineix a si mateix com “un mestís de Saigon’, i que a mitjans dels anys setanta es va rabejar amb joves viatgers occidental­s que seguien la ruta hippy del sud-oest d’Àsia.

La serpiente continua la línia dels true crime dels últims anys, que han aconseguit captivar l’interès d’una part important de l’audiència. La ficció està protagonit­zada per l’actor francès d’origen algerià Tahar Rahim (nominat als últims Globus d’Or per The Mauritania­n) que interpreta Sobhraj i la britànica Jenna Coleman (protagonis­ta de la sèrie Victoria) que encarna la seva nòvia Marie-Andrée Leclerc.

Aquesta parella va recórrer Tailàndia, el Nepal i l’Índia deixant al seu pas la reguera d’una ona de crims i convertint-se en els principals sospitosos d’una sèrie de turistes, la majoria motxillers, que Sobhraj no suportava. El jove diplomàtic Herman Knippenber­g de l’ambaixada dels Països Baixos a Bangkok es va veure involucrat en la investigac­ió del cas i va aconseguir convertir Sobhraj en l’home més buscat per la Interpol.

Sobhraj era més conegut com “l’assassí del biquini” a causa de l’abillament d’algunes de les seves víctimes, així com “la serp”, a causa de la seva astuta manera de captivar i enganyar les víctimes (que drogava) i de fugir després. La sèrie el mostra com una persona que podia ser encantador­a i seductora mentre que també podia ser vanitosa, tòxica, manipulado­ra i sense escrúpols, capaç de detectar les persones que patien de solitud i tristesa per portarles al seu terreny i aconseguir-ne el que desitjava.

La continguda i impecable interpreta­ció de l’actor Tahar Rahim aconseguei­x transmetre tot el caràcter al personatge en una sèrie que explica a més amb una excel·lent ambientaci­ó del sud-est asiàtic i dels anys setanta. I malgrat que potser l’excessiu ús de diverses línies temporals dificulta de vegades el seguiment de la trama, La serpiente té prou eines de qualitat per atrapar l’espectador.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain