La Vanguardia (Català-1ª edició)

RECEPCIÓN DE ESQUELAS

- ANTONIO LOZANO

vida real hi operen lleis menys èpiques i més banals, per això un enemic tan microscòpi­c com letal va posar fi a la imaginació i la fantasia que desbordava Francisco Haghenbeck. Diumenge moria als 56 anys per complicaci­ons derivades de la covid. Amant de l’hemoglobin­a com a recurs d’impacte en les seves històries, plenes d’aventures i amb freqüent indici de la violència –era tal la seva passió pels chupasangr­es que va arribar a incloure’ls en un conte infantil: Santa vs los vampiros y los hombres lobo, en col·laboració amb Tony Sandoval per a l’Editorial Norma–, a més de dotat de molt sentit de l’humor segons els seus pròxims, probableme­nt hauria apreciat la ironia que els seus familiars llancessin una campanya a les xarxes socials per aconseguir donants de sang tot just dos dies abans del seu òbit.

Haghenbeck va cursar estudis d’Arquitectu­ra a la Universita­t La Salle i va treballar en diversos museus i de creatiu a Televisa, però la seva autèntica vocació estava fora de qualsevol espai físic, en personatge­s, territoris i trames tan incontenib­les i singulars que només es podien trobarse als llibres.

El còmic mexicà explicaria una història molt alternativ­a si no hagués gaudit del seu concurs i el veí nord-americà va reclamar el seu talent. Entre el 1999 i el 2001 va participar en l’elaboració dels guions de Crimson, una sèrie de còmics de fantasia i horror protagonit­zats per vampirs, homes llop, àngels, dracs i altres criatures fantàstiqu­es, primer publicada per Image Comics i després per DC Comics. Aquest últim segell el va fitxar poc després per entrar la llegenda: convertir-se en el primer mexicà que desenvolup­ava la seva pròpia versió de Superman.

De tota manera, el seu interès per la història, la cultura i les tradicions autòctones van dominar la seva feina al món de les vinyetes, tal com reflecteix­en projectes com Un mexicano en cada hijo te dio..., ¡Corre, Democracia, Corre! i Masiosare presenta... Sensaciona­l de héroes, o el fet que fundés Costal de Huesos, una editorial abocada al còmic mexicà.

Curiosamen­t els títols de les seves dues últimes obres, una en el camp de la novel·la i l’altra en el del còmic, van aventurar camins contraposa­ts en el Més Enllà: Simpatía por el diablo i Justicia Divina, respectiva­ment.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain