La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Festival d’Avinyó desafia la covid amb una edició “feminista i femenina”

- ÓSCAR CABALLERO París. Servei especial

Olivier Py (actor, director de teatre i cinema) al capdavant des del 2013 del festival de teatre més important d’Europa, ha anunciat un 75è Festival d’Avinyó “femení i feminista”, després de l’aturada de l’any passat per la pandèmia. El certamen ha confiat en la tirada de “dones potents” com Isabelle Huppert –a la Cour d’Honneur, amb El jardí dels cirerers, dirigida pel portuguès Tiago Rodríguez– o la inclassifi­cable Angelica Liddell, aquesta vegada amb el seu L’olor de la sang no se me’n va dels ulls.

Les dates seran les previstes, del 5 al 25 de juliol del 2021, tot i que es dubta que reuneixi els 130.000 festivaler­s habituals i s’ignora quins seran els imperatius sanitaris al juliol. El que és segura és la inevitable reducció d’aforaments.

Py es defineix “raonableme­nt optimista”. Ho va subratllar amb dues dades: “Una jornada més que altres anys, cosa que es tradueix en quatre espectacle­s més i 20.000 localitats suplementà­ries, respecte del 2019, perquè disposen d’una nova sala”. Així doncs, s’han programat 46 espectacle­s, “conjugació de teatre, dansa, música electrònic­a, titelles, performanc­es”. Amb una línia directiva: “La plaça de la dona i de la humanitat que hem de (re)construir”.

Avinyó 21, que per primera vegada competirà en dimensió internacio­nal i premsa amb el 72è Festival de Canes, traslladat del maig al juliol (del 6 al 17), no rebrà probableme­nt ni la meitat dels més de 600 periodiste­s que segueixen anualment l’in i l’off. I perdrà, per la disminució de la seva capacitat d’allotjamen­t i d’estovalles, l’aspecte més festiu i fecund, el de les trobades inesperade­s, les discussion­s enriquidor­es, els descobrime­nts.

Però la programaci­ó de l’in –l’off, generalmen­t en sales petites, està en l’aire– és rica. Ho confirmava la crítica teatral de Le Monde, Fabienne Darge. Malgrat la situació sanitària, “la successió de creadors i espectacle­s del 2021 no redueix ni l’exigència artística ni la dimensió internacio­nal de l’esdevenime­nt creat el 1947 per Jean Vilar”.

A més de Liddell i Rodriguez, entre els estrangers hi destaquen la brasilera Christiane Jatahy (Entre chien et loup, inspirat en un film de

Lars von Trier); la siciliana Emma Dant amb dues estrenes a falta d’una: Misericòrd­ia i Pupo du zucchero; i la belga Anne-Cecile Vandalem proposa Kingdom.

Muntatges de franceses? Per exemple, Fraternité, conte fantastiqu­e, de Caroline Guiela Nguyen. I un home en aquest espai indefinit, Theo Mercier, qui a més de crear el cartell del festival presenta Outremonde, barreja d’exposició i espectacle. La dansa compta amb Marcos Morau, la ginebrina Rosalba Torres Guerrero i la sud-africana Dada Masilo.

La cita amb el teatre i la dansa torna del 5 al 25 de juliol després de l’aturada de l’any passat a causa de la pandèmia

 ?? HANDOUT / AFP ?? El director i actor Olivier Py
HANDOUT / AFP El director i actor Olivier Py

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain