La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya s’endeutarà en els propers dos anys per 150.000 milions

Calviño admet que el creixement econòmic aquest any serà inferior al previst

- PIERGIORGI­O M. SANDRI ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Barcelona/Madrid

Espanya s’endeutarà en els propers dos anys per una suma de diners que supera el que rebrà dels fons europeus de recuperaci­ó.

La ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va explicar en el marc de les reunions de primavera del Fons Monetari Internacio­nal (FMI) que es finançarà en el mercat de deute per un import de 150.000 milions d’euros al llarg del pròxim bienni.

Aquesta xifra és superior a la que ingressarà, al llarg d’un horitzó temporal d’uns quants anys, des d’Europa amb els fons per a la recuperaci­ó, coneguts com Next Generation, que arriben als 140.000 milions d’euros.

Una demostraci­ó que l’ajuda que procedirà de la UE no serà suficient per sostenir les futures despeses del Govern espanyol, que es veurà obligat a demanar diners al mercat per una quantitat fins i tot una mica superior. Els diners dels fons europeus cobriran a tot estirar la meitat del que el país requereix.

La declaracio­ns de Calviño es produeixen quan, segons les últimes dades, el deute públic a Espanya no para de créixer i se situa en màxims de 118 anys després de superar el 117% del PIB. “Això pot ser una càrrega i frenar les generacion­s futures si no invertim els diners sàviament”, va reconèixer la vicepresid­enta econòmica en la seva intervenci­ó en l’FMI després d’anunciar el nou pla d’endeutamen­t.

S’ha acusat en repetides ocasions l’Executiu de no haver concedit prou ajuts econòmics en comparació amb altres països europeus, però també és cert que aquesta ràtio s’ha disparat més que en altres estats d’Europa, essencialm­ent pel fet que el creixement econòmic d’Espanya va quedar molt tocat per la pandèmia.

En tot cas, Calviño va defensar el pla de suport posat en marxa pel Govern central i va assegurar que, sense les mesures implementa­des des de març del 2020, el PIB espanyol hauria caigut més d’un 25% l’any passat i s’haurien perdut tres milions de llocs de treball.

En una conversa amb el director del departamen­t d’Europa de l’FMI, Alfred Kammer, la ministra va assegurar que es fiscalitza­rà de manera eficient el repartimen­t dels diners dels ajuts. “Hem d’assegurar-nos que cada euro sigui invertit de la manera adequada”, va dir, “Cal donar suport a les empreses que ja eren rendibles abans de la pandèmia”, va recalcar, evitant entrar en les polèmiques creades arran del pla de rescat de l’aerolínia Plus Ultra.

Com va declarar recentment Albert Guivernau, professor de l’OBS Business School, “el problema per a Espanya no és el volum d’endeutamen­t, sinó per què ho fa: si amb això es generessin nous llocs de treball o millorés la productivi­tat o la competitiv­itat, no seria cap problema. Però Espanya s’endeuta per mantenir la seva activitat ordinària o per pagar subsidis. El 30% de les empreses espanyoles que van rebre suport públic no tornaran a ser rendibles”.

Unes hores abans, la nova vicepresid­enta segona del Govern central va reconèixer a RNE que el mal començamen­t del 2021 “més aviat” propiciarà una revisió a la baixa de les previsions econòmique­s governamen­tals. El mes d’octubre passat, amb l’elaboració dels pressupost­os generals de l’Estat, l’Executiu de Pedro Sánchez va estimar un repunt del PIB per a aquest any del 7,2%, que arribaria al 9,8% en el cas que es dugués a terme una execució “plena” del pla de recuperaci­ó. Des de fa alguns mesos, aquestes projeccion­s se situaven a la franja més optimista de les estimacion­s d’organismes oficials i, amb el pas del temps, la fractura no s’ha tancat: l’últim escenari central del Banc d’Espanya planteja, per exemple, un rebot del 6%, inclòs l’impuls en el segon semestre dels fons europeus.

Calviño va avançar que les dades sobre l’ocupació al març, que es faran públiques avui a primera hora, no són positives, per bé que el mes “ha anat de menys a més”. Els indicadors del primer trimestre de l’any, va admetre,

MAL COMENÇAMEN­T D’ANY La vicepresid­enta diu que la tercera onada i la ‘Filomena’ retarden el repunt del PIB

NOVA PRÒRROGA Economia aposta per incentivar sobretot la reactivaci­ó de treballado­rs en ERTO

han estat perjudicat­s per l’embat de la tercera onada de la pandèmia (“ha afectat més que la segona”) i el perjudici per al consum del temporal Filomena.

En canvi, va mostrar el convencime­nt que indicadors com la previsible recuperaci­ó de l’economia mundial i el programa d’estímuls anunciat als Estats Units contribuir­an a potenciar el “creixement intens” que la ministra d’Afers Econòmics situa ja per a la segona meitat d’aquest any.

Preguntada pels canvis a introduir amb la nova pròrroga dels ERTO, Nadia Calviño es va afegir a la línia impulsada pel ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, en defensar que les noves condicions a partir de juny han de centrar-se en la reactivaci­ó. El Govern central, que ha de negociar amb els agents socials una prolongaci­ó d’aquesta mesura, avala endinsar-se en els incentius més generosos per promoure entre les empreses que els seus treballado­rs deixin de tenir la feina suspesa i es reincorpor­in plenament a l’activitat.

 ??  ?? La vicepresid­enta segona i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, a l’últim ple del Congrés
La vicepresid­enta segona i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, a l’últim ple del Congrés
 ?? EMILIO NARANJO / EFE ??
EMILIO NARANJO / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain