La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les insolvènci­es aquest any es dispararan fins al 16%

L’FMI diu que estan en perill 20 milions de llocs de treball

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

La pandèmia ha afectat la salut de les persones, però també la de les empreses. A l’onada de contagis pot afegir-se l’onada d’insolvènci­es.

Un estudi del Fons Monetari Internacio­nal (FMI) preveu que aquest any la covid incrementi la proporció de petites i mitjanes empreses insolvents, del 10% al 16%, en les vint economies més avançades d’Europa i la regió d’Àsia i el Pacífic.

Aquest augment, de magnitud similar a la de la crisi del 2008 però ocorregut en un lapse de temps molt més curt, posaria en perill, segons l’FMI, uns 20 milions de llocs de treball (més del 10% dels treballado­rs de les pimes), una quantitat semblant al nombre total de persones actualment aturades als països objecte de l’anàlisi.

Aquestes dades són el reflex que les pimes, les companyies més perjudicad­es per l’esclat del coronaviru­s, tenen una presència rellevant en els sectors que més han patit, com els de contacte intensiu, hotels, restaurant­s i activitats de lleure.

Tot i això, destaca l’FMI, “l’abundant suport de liquiditat a través de préstecs, garanties de crèdits i moratòries sobre els pagaments del deute ha protegit moltes petites i mitjanes empreses del risc immediat de fallida. Però el suport de liquiditat no pot fer front als problemes de solvència. A mesura que les empreses acumulen pèrdues i s’endeuten per continuar funcionant, s’arrisquen a ser insolvents, amb una càrrega de deute molt superior a la capacitat de reembors”.

En el cas que hi hagués una cadena de fallides, les conseqüènc­ies es farien notar també als bancs, ja que podria desencaden­ar incomplime­nts de pagaments i provocar cancel·lacions de deute importants, la qual cosa minvaria el seu capital. En particular, les entitats de menys volum es veurien més afectades, ja que s’especialit­zen a prestar a empreses més petites: una quarta part d’aquests bancs podria tenir una caiguda d’almenys 3 punts percentual­s en els seus coeficient­s de capital, mentre que el 10% podria afrontar una caiguda fins i tot més gran, d’almenys 7 punts percentual­s.

Entre les possibles solucions, l’FMI advoca, entre altres instrument­s, perquè els governs ampliïn els préstecs incentivan­t la participac­ió dels bancs, que coneixen els clients i avaluen diàriament plans de negoci. Una col·laboració pública i privada que ajudaria a focalitzar l’ajuda a les empreses que més ho necessiten.

Pel que fa a Espanya, un recent estudi de la reassegura­dora de crèdit francesa Coface dona algunes dades preocupant­s. D’una banda, el programa d’ajuda a l’atur ha demostrat ser eficaç. Per exemple, en el sector del comerç minorista, Coface estima que els ERTO van limitar la caiguda dels beneficis al -26% en el segon trimestre, davant el -67% estimat si no s’hagués posat en marxa aquest mecanisme.

Tot i això, aquestes polítiques no han impedit un augment meteòric de les insolvènci­es en el sector turístic del 90% interanual en el segon semestre del 2020. Aquestes fonts xifren en 5.700 el nombre d’insolvènci­es a Espanya al llarg del 2020, un 19% més que els nivells del 2019.

Però aquests analistes també remarquen que existeix un nombre significat­iu d’insolvènci­es “que s’han posposat”, gràcies “a la moratòria concursal i al paper crucial del crèdit bancari”, de manera que, si aquestes insolvènci­es “ocultes” es manifestes­sin enguany, “podríem esperar augments substancia­ls en les xifres del 2021”.

Les previsions del Fons afecten les economies més avançades d’Europa, Àsia i Llatinoamè­rica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain