La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA plantegen crear una taxa corporativ­a global

Yellen negocia amb el G-20 un acord d’harmonitza­ció fiscal

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Els Estats Units van defensar ahir la necessitat d’un tipus mínim de l’impost de societats a escala global com a fórmula per posar fi a la “cursa fiscal a la baixa” a què s’ha llançat el món en els 30 últims anys per atreure inversions. “Estem treballant amb els països del G-20 per arribar a un acord”, va anunciar la secretària del Tresor, Janet Yellen, en un discurs en què va reafirmar el desig dels Estats Units de tornar a participar en la governança econòmica global.

La nova Administra­ció nordameric­ana ja havia aixecat les reserves plantejade­s per l’equip de Donald Trump a la creació d’una taxa digital global però la seva proposta sobre l’impost de societats va més lluny i té a veure amb els seus propis plans d’apujar del 21% al 28% l’impost de societats per finançar un macropla d’inversions en infraestru­ctures valorat en dos bilions de dòlars. Sense un acord global per a un tipus mínim, els Estats Units tornarien a tenir un dels impostos de societats més alts de les economies del seu entorn.

“Junts, podem utilitzar una fiscalitat mundial mínima a les empreses per assegurar-nos que l’economia mundial prospera sobre la base d’unes regles del joc més justes en matèria d’imposició a les multinacio­nals”, va argumentar Yellen en el transcurs d’un acte virtual organitzat pel centre d’estudis Chicago Council on Global Affairs. Yellen sosté que l’harmonitza­ció fiscal obligaria els països a competir no a costa de sacrificar els ingressos a les arques públiques sinó mitjançant la innovació.

“La competitiv­itat no es resumeix en com les empreses que tenen la seu als EUA es comparen amb altres pel que fa a fusions i adquisicio­ns”, sinó a assegurar que “els governs disposen de sistemes fiscals estables que generen prou ingressos per fer inversions públiques essencials i respondre a les crisis”, va defensar l’expresiden­ta de la Reserva Federal, una de les veus més progressis­tes de l’Administra­ció Biden.

La crida té lloc la vigília de les reunions de primavera del Fons Monetari Internacio­nal i el Banc Mundial, i posa així en el centre de les seves discussion­s el debat sobre la fiscalitat global, però la responsabl­e del Tresor també vol posar èmfasi en la necessitat que tots els països superin la crisi sanitària i econòmica creada per la pandèmia per evitar l’aparició de desequilib­ris globals. “Perquè els Estats Units prosperin, els nostres veïns també han de prosperar”, va dir Yellen, instant els seus socis internacio­nals a ajudar en el procés de vacunació dels països pobres i “a mantenir un esforç fiscal fort i evitar retirar-lo massa aviat”. Fer massa poc, va reiterar la secretària del Tresor, és més arriscat que fer massa.

La secretària del Tresor dels EUA demana als seus socis de no retirar massa aviat els estímuls fiscals

 ?? CAROLYN KASTER / AP ?? La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen
CAROLYN KASTER / AP La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain