La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bombolles cap al Japó

El celler Roger Goulart esquiva la crisi de la covid gràcies a l’exportació

- RAMON FRANCÀS

RSant Esteve Sesrovires

oger Goulart, celler que té unes històrique­s caves del Baix Llobregat propietat d’un destacat grup de La Rioja, va aconseguir mantenir la facturació el 2020 tot i la coronacris­i. La seva facturació l’any passat es va situar en els 3 milions d’euros, igualant les vendes de l’any anterior. I això que la mitjana de la caiguda de vendes del sector durant el 2020 va ser d’un 13,6% .

L’èxit es va assolir gràcies a la seva gran penetració al mercat nipó, que li va permetre salvar els mobles de forma sorprenent. Precisamen­t, aquest bon comportame­nt comercial al Japó va ser el principal argument que va propiciar que el celler fos adquirit el 4 d’abril del 2017 per la Compañía Vinícola del Norte de España (CVNE). Un 80% de les vendes de Roger Goulart correspone­n a l’exportació. Respecte a l’evolució durant la pandèmia, les vendes de cava en general han patit en el mercat nacional, a causa del tancament de bars, hotels i restaurant­s, però ho va compensar gràcies a la força exportador­a, on els tancaments no van ser tan dràstics i el producte té una major penetració no només en l’hostaleria sinó també als supermerca­ts. L’aposta de Roger Goulart pel cava de llarga criança també va ajudar.

Actualment, l’empresa elabora unes 700.000 ampolles de cava anuals. “La força distribuïd­ora de CVNE a Espanya, sobretot a les zones del País Basc i Madrid, fa que es vagi incrementa­nt la venda en aquestes àrees, però Catalunya continua sent el principal mercat”, segons Pedro Muñoz, director i enòleg de Roger Goulart. De fet, de les seves vendes al mercat nacional un 70% es concentren a Catalunya.

Aquestes històrique­s caves de Sant Esteve Sesrovires daten de 1882. Disposen d’un edifici modernista que és una catedral del cava, obra d’Ignasi Mas i Morell, l’arquitecte pare de la plaça de toros Monumental de Barcelona.

Tenen un quilòmetre de galeries excavades a pic i pala, que baixen fins als 30 metres. Són les antigues caves de la família Canals, que es van emparentar amb els Carulla del grup Agrolimen. L’antiga marca Canals & Nubiola va ser venuda al hòlding de Ruiz Mateos, per acabar a mans del Grup Freixenet. Les caves de Sant Esteve Sesrovires es van quedar amb la marca Roger Goulart, que pren el nom d’un ciutadà francès que es va establir a la zona conreant vinyes durant la plaga de la fil·loxera a França.

La història de Roger Goulart està íntimament lligada a la de les famílies Goulart i Canals. Magí Canals i Farré va excavar al jardí de la casa la profunda Cava Sant Jordi, on poc després va començar a elaborar cava (llavors se’l coneixia com a champagne). El 1890, Josep Canals i Nubiola va adquirir uns terrenys veïns a la família Goulart i va encarregar la construcci­ó d’unes caves subterràni­es a Josep Bou Estruch, que era al municipi participan­t en l’edificació de l’església. El 1919, Ignasi Mas i Morell va iniciar la construcci­ó del magatzem d’expedició. Les caves van arribar a ser molt populars, i fins i tot visitades per personatge­s com Juan Manuel Fangio o Salvador Dalí.

Les caves del Baix Llobregat, propietat de CVNE, van mantenir estable la facturació del 2020 en 3 milions

 ?? RAMON FRANCÀS ?? Pedro Muñoz, director i enòleg de Roger Goulart
RAMON FRANCÀS Pedro Muñoz, director i enòleg de Roger Goulart

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain