La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE rellança les relacions amb Turquia, però fixa condicions

Von der Leyen critica la sortida d’Ankara del Conveni d’Istanbul

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Després d’un any de tensions i desacords, Brussel·les i Ankara han premut el botó de reset en les relacions. Es tracta d’aprofitar els gestos d’acostament prodigats per Turquia en les últimes setmanes per impulsar un nou vincle d’entesa.

No serà fàcil, i la Unió Europa acompanya els oferiments de condicions, i les explicita en veu alta. Però l’oferta és sobre la taula. La van traslladar ahir personalme­nt els presidents del Consell europeu, Charles Michel, i la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, viatjant a Ankara per entrevista­rse amb el president turc, Recep Tayipp Erdogan.

Li van transmetre els acords de la videoconfe­rència dels caps de govern del 26 de març. S’ofereix més cooperació econòmica, modernitza­r i ampliar la Unió Duanera, i nous fons per als refugiats sirians instal·lats a Turquia, a condició que Ankara mantingui la seva actitud dialogant a la Mediterràn­ia oriental, on xoca amb Grècia i Xipre per la recerca d’hidrocarbu­rs. Aquest ha estat l’escenari principal de conflicte en els últims mesos, amb els vaixells turcs entrant repetidame­nt en el que Grècia i Xipre consideren les seves aigües territoria­ls. Ha estat el principal punt de fricció, però no l’únic. També han sorgit tensions per la intervenci­ó turca en els conflictes de Síria i Líbia.

Michel i Von der Leyen van acompanyar les ofertes de paraules crues, situant l’Estat de dret i els drets fonamental­s com a elements bàsics d’aquesta relació. “Turquia ha de respectar els drets humans”, va dir la presidenta de la

Comissió Europea, Von der Leyen, al sortir de la reunió, per afegir que “estic profundame­nt preocupada per la retirada de Turquia del Conveni d’Istanbul. És un mal senyal”. Aquest convenció del Consell d’Europa és el tractat internacio­nal de més abast per prevenir la violència contra la dona.

“L’Estat de dret i el respecte dels drets fonamental­s són valors centrals de la UE. Hem compartit amb el president Erdogan les nostres profundes preocupaci­ons sobre els últims esdevenime­nts a Turquia referent a això, en particular sobre la llibertat d’expressió i la focalitzac­ió contra partits polítics i mitjans de comunicaci­ó”, va dir el president Michel.

Durant la reunió, Michel i Von der Leyen van exposar a Erdogan el que consideren una proposta equilibrad­a, posar sobre la taula “una agenda progressiv­a, proporcion­al i reversible”, segons van indicar fonts europees. També van afegir que era indispensa­ble que la desescalad­a continués, amb Turquia fent passos positius en els temes més conflictiu­s. Michel i Von der Leyen també van insistir en la importànci­a d’una millora de la situació dels drets humans i la llibertat d’expressió. “Sense millora en aquestes àrees, els Estats membres i les seves opinions públiques no acceptaran establir una agenda positiva amb Turquia”, van dir els dos dirigents europeus a Erdogan.

La UE també ofereix més finançamen­t per als quatre milions de refugiats sirians establerts en territori turc. Va ser l’acord firmat el 2016 el que va permetre frenar l’arribada de migrants a Europa a canvi del pagament de 6.000 milions d’euros. Uns diners ja totalment assignat i el 65% ja desemborsa­t, i que ara cal renovar. Von der Leyen va assegurar que presentarà ben aviat una proposta de nous fons. “Estic totalment compromesa per assegurar la continuïta­t del finançamen­t europeu”, va dir la presidenta de la CE.

Von der Leyen i Michel van transmetre les ofertes que Erdogan esperava escoltar, més cooperació econòmica i ampliació de la Unió Duanera, especialme­nt interessan­ts per a Ankara en uns moments en què, amb una administra­ció demòcrata a la Casa Blanca, pot esperar una actitud més dura dels Estats Units. A canvi, els europeus demanen gestos creïbles i esforços duradors per part de Turquia, i en sotmetran el comportame­nt a examen durant els propers tres mesos. “Estem disposats a treballar en un nou moment de la nostra relació de cara a la cimera de la UE de juny”, va dir Von der Leyen.

La Comissió Europea presentarà ben aviat la proposta de fons per als milions de refugiats en territori turc

 ?? ARIS MESSINIS / AFP ?? Un migrant el passat 29 de març al nou camp de refugiats de Kara Tepe, a l’illa grega de Lesbos
ARIS MESSINIS / AFP Un migrant el passat 29 de març al nou camp de refugiats de Kara Tepe, a l’illa grega de Lesbos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain