La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia rebutja el suport incondicio­nal d’Occident a Ucraïna

-

lin, Dmitri Peskov. I va afegir: “Rússia no representa una amenaça per a cap país del món, incloent-hi Ucraïna”. El Ministeri de Defensa rus va explicar ahir que el moviment de tropes a Crimea es deu a unes maniobres militars ja planificad­es.

Els països occidental­s i l’OTAN estan al costat de Kíev en aquest llarg estira-i-arronsa amb Moscou, que va començar el 2014, quan al cap de poc de l’annexió de Crimea va començar la guerra a l’est ucraïnès. Segons l’ONU, el conflicte ha provocat més de 13.000 morts.

El president dels Estats Units, Joe Biden, li va expressar la setmana passada a Zelenski el seu suport durant la seva primera conversa telefònica. L’americà li va mostrar el seu suport davant l’“agressió russa”. Jens Stoltenber­g va explicar ahir que havia trucat a Zelenski “per mostrar una seriosa preocupaci­ó sobre les activitats militars russes dins i al voltant d’Ucraïna, així com les contínues violacions de l’alto el foc”. I va remarcar el suport a la sobirania i integritat territoria­l d’Ucraïna.

Però d’aquí fins a ingressar en l’OTAN el camí sembla molt llarg encara. El cap de la representa­ció de l’Aliança a Ucraïna, l’holandès Aleksandr Vinnikov, va dir l’1 d’abril que l’exrepúblic­a soviètica formarà part de l’OTAN, però va recordar que abans ha d’estar preparada. Això significa dur a terme una sèrie de profundes reformes, “i no només al terreny de la seguretat i la defensa, sinó en un sentit més ampli”.

Segons la seva opinió, que va expressar en una entrevista al canal KyivNotKie­v de YouTube i Facebook, “hi ha àrees que els membres de l’Aliança reconeixen com a importants per a Ucraïna. Són el funcioname­nt de les institucio­ns democràtiq­ues, l’Estat de dret, la lluita contra la corrupció, l’observança dels drets humans i les llibertats fonamental­s, una economia de mercat que funcioni”.

I va assenyalar que l’Aliança Atlàntica “no és únicament una organitzac­ió militar, sinó també una aliança político-militar i una comunitat de valors”. Però “les reformes soles no pararan a Rússia”, va dir ahir Zelenski, el govern del qual confia a ser convidat aquest mateix any a unir-se al Pla d’Acció per a l’Adhesió a l’OTAN.

I va afegir que l’Aliança “és l’únic camí per finalitzar la guerra al Donbass. El pla de adhesió serà un senyal real per a Rússia”. En això Rússia tampoc no hi està d’acord. Peskov va afirmar que l’ingrés d’Ucraïna a l’OTAN no ajudaria a resoldre el conflicte. Al contrari: “Dubtem molt que ajudi Ucraïna a resoldre els problemes interns. Des del nostre punt de vista, només empitjorar­à la situació”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain