La Vanguardia (Català-1ª edició)

Netanyahu obté el primer torn per intentar la investidur­a

El president d’Israel li encarrega que formi govern tot i les reserves “ètiques”

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Benjamin Netanyahu ho tornarà a intentar. El president d’Israel, Reuven Rivlin, li va encarregar ahir al migdia la responsabi­litat de formar govern. Però la seva investidur­a no està ni de bon tros garantida. Una cosa que el mateix Rivlin va assenyalar, després de qualificar la seva decisió com a “èticament i moralment difícil”, en una al·lusió inequívoca a la situació processal de Netanyahu, investigat per corrupció.

Tot i això, el president –exmembre del Likud– va optar per Netanyahu perquè considera que “disposa lleument de més possibilit­ats”, segons va manifestar.

Això sí, en contra de la tradició, no l’hi va comunicar ahir personalme­nt, sinó per missatger. Ni es va reunir a la tarda amb ell, en

L’actual premier disposa d’avantatge en la sortida per inclinar a favor seu els potencials trànsfugue­s

l’obertura de la Knesset (Parlament). No obstant això, el que és important per a Netanyahu és la seva posició d’avantatge a l’hora de captar trànsfugue­s de les files contràries en les quatre setmanes que té al davant –prorrogabl­es a sis– per intentar assolir la xifra màgica de seixanta-un diputats.

En els últims comicis, el Likud va ser clarament la força més votada, obtenint 30 dels 120 escons en joc. El suport dels seus aliats ultraortod­oxos i ultranacio­nalistes eleva la xifra fins als 52.

Però ni tan sols afegint-hi Yamina, el partit de la dreta sionista de Naftali Bennet, aconseguei­x una majoria per ser investit primer ministre, i necessitar­ia el concurs dels islamistes de Mansur Abbas, rebutjats pels seus aliats antiàrabs –alhora que homòfobs– de Sionisme Religiós.

Així doncs, en cas de no aconseguir-ho, Netanyahu farà l’impossible perquè hi hagi noves eleccions, les cinquenes en poc més de dos anys. Però abans d’això, el centrista Yair Lapid –que té 17 escons– haurà de tenir la seva oportunita­t, com la va tenir amb safata Benny Gantz abans que ell. Tot i això, el seu Yesh Atid necessitar­ia igualment concertar un difícil matrimoni de conveniènc­ia entre la dreta sionista i els islamistes, a més d’aglutinar tot el que hi ha entre l’esquerra i el centredret­a. L’oferta de Lapid, de fer torns en el poder amb Bennet –cedint-li el primer torn–, no ha estat de moment atesa. Però de la mateixa manera que ningú no pot donar per mort Netanyahu, tampoc no poden descartar-se estranys companys de llit –encara que només sigui per una tarda– per posar fi als 12 anys ininterrom­puts de Netanyahu.

Però el fantasma de noves eleccions té en contra el feix de llum que procedeix dels jutjats. Un teló de fons explosiu amb les declaracio­ns de testimonis contra Netanyahu, que van començar ahir mateix, malgrat les seves protestes “per aquest cop d’Estat”.

També podria ser determinan­t la seva condició d’obstacle per a una relació fluida amb els EUA, gran patrocinad­or i aliat de l’Estat d’Israel. Allà, tant la comunitat jueva nord-americana –alineada amb el Partit Demòcrata– com el mateix president Joe Biden repudien l’extremisme i la murrieria de Netanyahu. A més, és el principal sabotejado­r de qualsevol acostament entre Washington i Teheran, com el que

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain