La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA i l’Iran troben “constructi­u” el primer acostament atòmic

- REDACCIÓ Viena

Wahington i Teheran van fer ahir a Viena un primer pas per intentar ressuscita­r l’acord nuclear del qual es va retirar l’antiga administra­ció de Donald Trump. Després dels primers contactes indirectes entre totes dues parts sota auspicis europeus, l’Iran i les potències implicades en el procés (Rússia, Xina, Alemanya, França i Regne Unit) es van citar per divendres, una vegada que dos grups d’experts hagin esbossat plans concrets perquè els nordameric­ans aixequin les sancions a Teheran, i la República Islàmica compleixi amb les seves obligacion­s internacio­nals en matèria nuclear.

Fonts diplomàtiq­ues van assenyalar que els intermedia­ris internacio­nals van iniciar la missió per aconseguir un acostament de posicions entre l’Administra­ció de Joe Biden i els representa­nts iranians.

Totes dues delegacion­s van qualificar de “constructi­ves” les primeres converses a la capital austríaca. La nord-americana va indicar que el diàleg era un “exercici saludable” i va expressar el desig que arribi a bon port, no sense abans subratllar que les discussion­s amb l’Iran seran “dures” i “difícils”.

L’objectiu és salvar i reactivar l’acord nuclear del 2015, pel qual els EUA i la resta de potències occidental­s van aixecar les sancions a

Teheran a canvi del compromís iranià de limitar el programa atòmic. Trump es va retirar de l’acord el maig del 2018 i va reimposar sancions, una política de “màxima pressió” a la qual l’Iran va respondre violant els límits que tenia fixats en l’emmagatzem­ament i l’enriquimen­t de l’urani.

Els enviats de Biden, encara que comparteix­en amb l’anterior administra­ció la necessitat que l’Iran limiti el seu programa de míssils i el seu suport militar a grups que operen a la regió, estan decidits a canviar d’estratègia i donar una oportunita­t a la negociació per recuperar l’acord.

Les dificultat­s per a l’entesa van quedar patents ahir mateix. Washington

va insistir que no acceptarà les “demandes maximalist­es” iranianes, que bàsicament consisteix­en en què els EUA cedeixin primer i anul·lin el càstig a la seva economia. “L’aixecament de les sancions és la primera acció necessària per reanimar l’acord (nuclear). L’Iran està plenament disposat a revertir les seves activitats i tornar a la total aplicació de l’acord immediatam­ent després que s’hagi verificat que les sancions (dels Estats Units) s’han aixecat”, va subratllar el negociador iranià, Abbas Araghchi.

L’objectiu últim de l’acord internacio­nal és impedir que l’Iran pugui desenvolup­ar una bomba nuclear.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain