La Vanguardia (Català-1ª edició)

Itàlia va intercepta­r trucades a la premsa que escrivia sobre oenagés

- ROMA Correspons­al

El viatge de Mario Draghi a Líbia arriba en ple escàndol per la violació del dret a la informació a Itàlia. Segons va revelar el diari Domani, la Fiscalia de Trapani, a Sicília, va ordenar punxar els telèfons d’una sèrie de periodiste­s italians que escrivien sobre la feina de les oenagés que operen a la Mediterràn­ia i a Líbia. També tindria “perfils” d’informador­s espanyols –que no van ser intercepta­ts– que treballave­n en l’assumpte.

Tot plegat s’emmarca en una investigac­ió que es remunta al 2017, quan Itàlia va confiscar el vaixell Iuventa de l’oenagé alemanya Jugend Rettet. En aquell moment, la tripulació va ser acusada d’afavorir la immigració clandestin­a perquè l’oenagé no havia firmat un codi de conducta proposat per Roma (amb l’autoritzac­ió de

Brussel·les) per controlar la immigració irregular. També Metges sense Fronteres es va negar a firmar un protocol que els impedia delatar la seva posició als traficants amb senyals lluminosos o els prohibia entrar en aigües territoria­ls líbies. Des d’aleshores, la Fiscalia de Trapani estudia si alguna organitzac­ió humanitàri­a va incórrer en el delicte d’afavorir a la immigració irregular.

Com va publicar Domani, la Fiscalia

té centenars de pàgines d’escoltes sobre converses, relacions personals, fonts i contactes d’alguns d’aquests periodiste­s, entre els quals es troben redactors del diari catòlic Avvenire o del Fatto Quotidiano. A Nancy Porsia, freelance, la van enregistra­r denunciant la seva preocupaci­ó perquè rebia amenaces de les milícies líbies davant la seva advocada. Només d’aquesta periodista disposen de 22 pàgines amb “fotografie­s, contactes en xarxes socials, informes personals i noms de fonts en una zona considerad­a entre les més perilloses del nord de l’Àfrica”. La Stampa, sense donar noms, afegia ahir que la Fiscalia va fer perfils de periodiste­s internacio­nals, entre ells espanyols, que tenien contacte amb aquests reporters.

Els periodiste­s italians i alguns polítics s’han exclamat pel que consideren un atac flagrant a la llibertat de premsa. El senador Primo di Nicola, membre del Moviment 5 Estrelles a la comissió que controla la RAI, ha proposat una llei per protegir els periodiste­s de les escoltes telefòniqu­es amb fonts. “Seria molt greu si les intercepci­ons fossin una manera per revelar les fonts. Protegir les fonts està en la base de la feina dels periodiste­s”, va assegurar. La ministra de Justícia, Marta Cartabia, ha obert una investigac­ió interna.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain