La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què més vol Verdimukha­médov?

El president del Turkmenist­an crea una Cambra Alta i es fa nomenar també senador

- FÉLIX FLORES

Gurbangulí Verdimukha­médov és un personatge agraït per a la premsa. Un dia erigeix una estàtua eqüestre de bronze i or de 24 quirats dedicada a si mateix. Un altre dia n’aixeca una altra, fins a quinze metres del terra, en honor de la raça alabai de gossos pastors, autòctona, segons ell, del Turkmenist­an.

Entre una estàtua i l’altra, prohibeix la circulació de cotxes negres: tots els vehicles de color fosc són retirats per la policia dels carrers de la capital, Aixkhabad, i només es poden treure del dipòsit a condició de pintar-los, preferentm­ent de blanc. Els Mercedes E300 dels alts funcionari­s hi estan inclosos. Per fi, El Protector –o El Cap, com l’anomenen tots per simplifica­r l’apel·latiu oficial– anuncia la creació d’una ciutat des dels seus mateixos fonaments en una província que està governada pel seu fill. O almenys així era fins fa poc, perquè el fill, Serdar, ocupa un càrrec darrera l’altre a un ritme que amb prou feines li deixa temps per aprendre, tal com s’espera d’un príncep, tots els ressorts de l’Estat.

Aquest, el destí del príncep, és possibleme­nt el sentit de l’última idea de Gurbangulí Verdimukha­médov, que no ha caigut en extravagàn­cies com la d’obligar a portar la roba interior per sobre de l’altra com aquell revolucion­ari caribeny del cinema. La seva última idea té un sentit absolutame­nt polític.

El passat 29 de març –o el 30, però això importa poc– el diari Turkmenist­an Neutral publicava que el president s’havia convertit en senador. O, el que és el mateix, en membre d’una Cambra Alta de nova creació al Parlament. Està formada per només 56 escons i, com diu el Neutral, “fa possible representa­r encara més àmpliament els interessos de tots els segments de la societat turcmana, incloent-hi les regions”.

El fet que Verdimukha­médov no presentés la candidatur­a o el

 ?? IGOR SASIN / AFP ??
IGOR SASIN / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain