La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez confia a no prorrogar l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig

El president evita reobrir el debat en plena confrontac­ió electoral a Madrid

- JUAN CARLOS MERINO

“L’objectiu del Govern central és que, una vegada vençut el termini del 9 de maig, no calgui prorrogar més l’estat d’alarma”, va confirmar ahir Pedro Sánchez. D’aquí tot just un mes, i només cinc dies després de les eleccions a la Comunitat de Madrid, Espanya sortiria, per tant, de l’estat d’alarma en què està immersa, en diferents estadis i aplicació, des del 14 de març del 2020 per la brutal irrupció de la pandèmia del coronaviru­s. “El que volem és que el 9 de maig sigui el punt final a l’estat d’alarma”, va subratllar el president. La fi dels tocs de queda, els confinamen­ts i els tancaments perimetral­s, i l’inici d’una nova etapa política gràcies a la conjugació d’un sol verb: “Vacunar, vacunar i vacunar”, va insistir.

Després de l’“etapa fosca i dolorosa” protagonit­zada per la pandèmia durant un any llarg de legislatur­a, i malgrat que algunes comunitats continuen endurint les restriccio­ns per contenir una quarta onada del virus, Sánchez va comparèixe­r a la Moncloa al final del Consell de Ministres –el primer ja sense la presència de Pablo Iglesias–

EL CALENDARI ELECTORAL “Ens acostem al final d’aquest malson”, augura Sánchez a les portes del 4-M

L’ESTRATÈGIA FINS AL 2023 La Moncloa vol obrir una nova fase de la legislatur­a un cop enllestit el pla de vacunació

per anunciar una acceleraci­ó de l’estratègia de vacunació que permetria obrir la nova fase de la legislatur­a, dissenyada a la Moncloa fins al seu previst final l’any 2023.

Les incerteses de l’escenari polític encara són moltes, amb el Parlament encara pendent de desencalla­r la investidur­a d’un president de la Generalita­t que eviti la repetició electoral a Catalunya i en espera del resultat de la cita amb les urnes a Madrid i fins i tot d’un possible avançament dels comicis a Andalusia. Però el calendari de Sánchez manté encesos els llums llargs, amb la pretensió de culminar la legislatur­a el 2023, quan la pandèmia ja només sigui un mal record del passat i la recuperaci­ó econòmica sigui una realitat palpable, segons les previsions de la Moncloa. Aquest serà el moment de recollir la collita política de la gestió de la pandèmia i de la crisi econòmica i d’obtenir, en el seu cas, els rèdits electorals previstos perquè Sánchez pugui estar en disposició de guanyar un altre mandat, segons confien a la direcció del PSOE. Si no es torç res, esclar.

“La vacunació és la política econòmica més eficaç”, va assegurar ahir el president. I va augurar que Espanya serà una de les economies que creixeran més el 2021 i el 2022.

Mentrestan­t, segons l’estratègia política de Sánchez, s’imposa el partit a partit. En plena precampany­a electoral a Madrid, i amb l’escenari polític català encara bloquejat, el president del Govern central

i assegurar que des de l’inici de la pandèmia manté la màxima de no polaritzar ni confrontar amb els presidents autonòmics, ahir va reclamar “responsabi­litat i lleialtat” a Ayuso, després de revelar-se que l’executiu madrileny va negociar la compra de la vacuna russa Sputnik al marge de la gestió centralitz­ada del Govern espanyol i la UE.

Una vegada caigui l’estat d’alarma, el 9 de maig, el consell interterri­torial de Salut –on impera la cogovernan­ça entre l’Executiu central i les comunitats– podrà adoptar les mesures necessàrie­s per continuar contenint l’expansió del virus, ja que Sánchez va recordar que les seves decisions són “de compliment obligat”, i així ho avalen els tribunals. Però només el mecanisme constituci­onal de l’estat d’alarma permet adoptar tancaments perimetral­s de territoris, confinamen­ts totals o les restriccio­ns de mobilitat nocturna. Davant l’acceleraci­ó de l’estratègia de vacunació, tot i això, Sánchez va confiar que el consell interterri­torial pugui “respondre amb eficàcia”, encara que ja no disposi del paraigua de l’alarma.

Sánchez va anunciar que el pròxim Consell de Ministres aprovarà el pla de recuperaci­ó sustentat en els fons europeus que l’endemà, el 14 d’abril, explicarà al Congrés. “Ens acostem al final d’aquest malson. Queda poc, molt poc”, va prometre.

Més informació a Societat

 ??  ?? Pedro Sánchez ahir a la Moncloa abans de la celebració del primer Consell de Ministres ja sense la presència de Pablo Iglesias
Pedro Sánchez ahir a la Moncloa abans de la celebració del primer Consell de Ministres ja sense la presència de Pablo Iglesias

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain