La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Casa de la Llibertat

Serà interessan­t veure quina coalició social pot sorgir a tot Espanya amb el patró de Madrid

- ANÀLISI Enric Juliana TONI BATLLORI

Un dels últims personatge­s que van aconseguir apoderar-se del mot llibertat per titular un victoriós moviment polític va ser Silvio Berlusconi, el magnat italià de la televisió privada. El milionari de Milà va saltar a la lluita partidista el 1993 després de mesos d’intensa exploració sociològic­a d’una societat desorienta­da per la fragmentac­ió del bloc de poder que havia gestionat les tensions de la guerra freda a Itàlia.

La Democràcia Cristiana s’havia trencat, amb permís del papa Joan Pau II, i algú havia d’ocupar el seu espai davant la possibilit­at que guanyés l’esquerra postcomuni­sta, immediatam­ent després de l’enderrocam­ent del mur de Berlín. Tanmateix, la primera opció semàntica de Berlusconi i els seus publiciste­s no va ser la llibertat, sinó el crit d’ànims a la selecció nacional de futbol: Forza Italia! Va trencar esquemes. No s’ho esperava ningú.

L’esquerra va captar el missatge i al cap de tres anys guanyava una coalició titulada l’Olivera. Arrels profundes i moltes branques. L’Olivera reunia al catolicism­e progressis­ta i els excomunist­es allunyats de Moscou. Sota l’arbre mil·lenari hi havia els sindicats i antics directius del Banc d’Itàlia. Els comunistes que no volien deixar de ser-ho, minoritari­s, també s’hi van afegir. L’Olivera va dirigir el dolorós procés d’ingrés d’Itàlia a l’euro i va ajudar els Estats Units, no sense fortes tensions, en la guerra contra Sèrbia. La figura principal de l’Olivera era el professor Romano Prodi, catòlic de Bolonya.

Davant la victòria de l’Olivera va néixer la Casa de la Llibertat. Aquesta gran coalició reunia el fotogènic càsting de Forza Italia, tot el catolicism­e conservado­r, la Lliga Nord i les seves retòriques separatist­es, més l’Aliança Nacional, hereva dels moviments neofeixist­es dels anys setanta. Només Berlusconi i el seu gran poder mediàtic podien reunir sota un mateix sostre gent que defensava, retòricame­nt, la independèn­cia de la plana padana i els nostàlgics de l’estatalism­e unificador de Benito Mussolini. Tenien un adversari comú: l’esquerra. I compartien la nostàlgia de l’anticomuni­sme.

En realitat s’havien creat dues grans coalicions socials. L’Olivera representa­va una aliança més o menys contradict­òria de grans empresaris i sindicats, acostumats a pactar durant anys. Gran empresa proEuropa, treballado­rs sindicats, profession­als liberals, directius estatals i bona part del voluntaria­t catòlic. Els unia, per sobre de tot, el rebuig a la deriva oligàrquic­a que representa­va Berlusconi.

La Casa de la Llibertat reunia la Itàlia que estima el fai da te (ves pel teu compte): mitjans i petits empresaris, comerciant­s, treballado­rs autònoms i poble desencisat que havia arribat a la següent conclusió: “Berlusconi no robarà perquè ja és molt ric”. Els beneïa el papa Ratzinger. La Casa de la Llibertat era molt forta al nord prealpí i al sud profund. Sicília i Calàbria eren seves. L’Olivera gairebé era imbatible a les regions centrals, amb forta tradició cooperativ­a. La Casa de la Llibertat i l’Olivera (després Partit Democràtic) es van disputar el poder durant quasi vint anys, amb victòries i derrotes gairebé consecutiv­es.

Quan Berlusconi semblava que havia guanyat definitiva­ment, va entrar en declivi. L’escàndol de les orgies amb joves models a la seva mansió de Sardenya el va posar en ridícul. El cop de gràcia va venir amb la crisi financera del 2008. El propietari de la Casa de la Llibertat es resistia a aplicar les mesures d’austeritat que li exigia el Banc Central Europeu i va amenaçar amb una campanya antialeman­ya a Itàlia. S’havia fet tan amic de Vladímir Putin que va perdre el favor de Barack Obama. Un dia es va trobar que ja no tenia majoria al Senat.

(L’home que va acabar amb Berlusconi va ser el vell president de la República, Giorgio Napolitano, europeista, amic d’Obama, l’únic dirigent comunista italià que durant la guerra freda va tenir autoritzad­a l’entrada als Estats Units).

Serà interessan­t veure quina coalició social pot aixecar a tot Espanya la Casa de la Llibertat madrilenya si aconseguei­x guanyar els comicis del 4 de maig.

 ??  ??
 ?? FLAVIO LO SCALZO / REUTERS ?? Silvio Berlusconi durant la seva última campanya electoral
FLAVIO LO SCALZO / REUTERS Silvio Berlusconi durant la seva última campanya electoral
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain