La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vuit membres de Vox deixen el partit a Extremadur­a per “antidemocr­àtic”

- ADOLFO S. RUIZ

Vox ha esclatat definitiva­ment a Badajoz després de mesos d’enfrontame­nt entre alguns dels seus líders i la direcció nacional del partit ultradretà. Set regidors de Vox de tres localitats extremenye­s i el que va ser candidat d’aquesta formació a la Junta, Juan Antonio Morales, han anunciat que abandonen el partit perquè el consideren “antidemocr­àtic”,

“anticonsti­tucional”, “sense principis” i que “no se sotmet a l’Estat de dret”.

A través d’un comunicat, els set regidors i el mateix Morales, antic secretari general del PP a Badajoz, també critiquen que, mentre que el partit promulga la intenció de posar fi a les subvencion­s públiques” i “els xiringuito­s”, permet al grup municipal de Vox a l’Ajuntament de Madrid pagar a “tretze endollats per assistir quatre regidors” madrilenys, “un xiringuito muntat pel secretari general de Vox, Javier Ortega Smith”.

Els regidors que han anunciat que se’n van del partit són Alejandro Vélez, l’únic regidor de Vox en una capital de província d’Extremadur­a (Badajoz); María Isabel Gragera, regidor a Lobón, i els cinc regidors del municipi de Guadiana, entre ells l’exalcalde Antonio Pozo, que passaran a ser regidors no adscrits als seus respectius ajuntament­s.

Cas especial és el del grup municipal de Guadiana (fins fa poc anomenat Guadiana del Caudillo). Es tracta de l’única població extremenya que tenia grup municipal de Vox, comandat per l’exalcalde Antonio Pozo, que es va fer famós fa mesos per la rotunda negativa a modificar el nom de la localitat en aplicació de la llei de Memòria Històrica. Pozo va ser guardonat dues vegades per la Fundación Francisco Franco i va protagonit­zar una infinitat de manifestac­ions a favor del dictador i la seva obra.

L’origen del conflicte no és perquè els dimitits considerin que

Vox és massa d’ultradreta, sinó tot el contrari. A parer seu, Vox és “un partit sense principis”, que “enganya els espanyols apropiant-se del franquisme quan els interessa electoralm­ent”, com “van fer en les eleccions d’Andalusia”, per més tard “renegar-ne”.

En el fons, el conflicte comença amb l’expulsió del regidor de Badajoz Alejandro Vélez, durant el qual, segons denuncien els ara dimissiona­ris, va ser objecte de “tècniques indecents, com l’intent d’investigac­ions personals mitjançant la contractac­ió de detectius privats per tal de fer públic algun aspecte de la vida privada de l’investigat, i així anul·lar-lo políticame­nt”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain