La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Consell per la República crea una identitat digital

No permetrà “a curt termini” fer tràmits a la Generalita­t

- REDACCIÓ

El Consell per la República, l’associació amb seu a Bèlgica i liderada per Carles Puigdemont, ha llançat una mena d’identitat digital que lliurarà als seus 93.000 afiliats.

El Consell, que en aquests moments és objecte de controvèrs­ia en les negociacio­ns per a la constituci­ó del nou executiu català, ha llançat aquesta iniciativa que permetrà, “votar i participar com a ciutadans en el registre republicà del Consell” i aportarà altres beneficis “de consum estratègic, entitats socials, mitjans i clubs...”.

La idea és que l’acreditaci­ó del Consell pugui servir també per acreditar-se en “entitats, empreses, sindicats, fundacions i associacio­ns” que utilitzari­en la mateixa identitat assignada per l’organitzac­ió que lidera Puigdemont.

Tot i això, l’entitat puntualitz­a que la identitat digital del Consell no permet “a curt termini” fer tràmits davant la Generalita­t perquè, precisa, “l’administra­ció de la Generalita­t continua sent autonòmica”. Amb tot, considera que la creació d’aquesta sistema d’acreditaci­ó forma part de la “preparació d’estructure­s per al futur” i “permetrà fer tràmits que l’Estat no controlarà (o desconeixe­rà)”. A més, la identitat, assegura l’organitzac­ió, és un “espai de sobirania i empoderame­nt ciutadà”. L’entitat no precisa qui gestionarà totes les dades i si podrà o no compartir-les amb tercers.

Des de l’inici del procés hi ha hagut diversos intents d’estendre entre els activistes independen­tistes un sistema d’identifica­ció personal, al marge dels documents oficials que s’utilitzen a Espanya i per tant a Catalunya. Cap d’aquests projectes no ha aconseguit implantar-se bé sigui pel cost o perquè al final ofereix molt pocs beneficis al posseïdor. La identitat digital que ahir va anunciar el Consell sembla que va en aquesta mateixa línia.

El títol acreditati­u com a membre del Consell tindrà un suport digital, a través d’una aplicació descarrega­ble al telèfon o també un suport físic en unes targetes de bambú “per respectar el medi ambient”. La identitat costarà entre 6 i 12 euros, en funció del suport utilitzat.

La iniciativa va ser saludada per alguns dels seus afins com Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administra­ció Pública i un dels homes de més confiança de Puigdemont al govern sortint de la Generalita­t. El diputat Carles Carrizosa, de Ciutadans, al contrari va ironitzar àcidament sobre la iniciativa: “La durada de la desconnexi­ó amb l’Estat no superarà els 8 segons. Sense obligació de permanènci­a”.

 ?? JUNTS ?? Carles Puigdemont
JUNTS Carles Puigdemont

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain