La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atrapats i, doncs, manieriste­s

- Antoni Puigverd

La purga de l’advocat Cuevillas ha estat una farsa trista. Fa pensar en aquell eclesiàsti­c del Quixot que renya els ducs per haver cedit al pobre Sancho la governació de l’illa de Baratària. Fins una broma menor pot ser subjecte de reny. Fins un càrrec menor té obligació de ser ortodox. Pot estranyar que Cuevillas s’hagi deixat humiliar fins al punt de reconèixer públicamen­t el seu pecat. És un jurista prestigiós, expresiden­t del col·legi d’advocats: ara sembla un membre d’una secta religiosa confessant davant la irada congregaci­ó de correligio­naris el grandíssim pecat d’haver gosat emetre una opinió tàctica discrepant.

Aquesta anècdota, com tantes altres, mostra la tendència del moviment independen­tista a convertir-se en una caricatura d’ell mateix. Rere les rígides proclames de la presidenta del Parlament i dels seus corifeus, hi ha una pulsió adolorida, una mena de fatalisme històric que empeny a caminar cap a un destí sempre pitjor. A més de la humiliació personal del discrepant, la severa defenestra­ció de Cuevillas només tindria una lectura lògica: Borràs, Madaula i companyia volen anar també a la presó: no pas per masoquisme, suposo, sinó perquè creuen, d’una manera que només pot qualificar-se de religiosa, que del sacrifici dels líders en sorgirà la revolta. Ara bé: s’adonen que els llaços grocs s’han descolorit i que ja gairebé

La defenestra­ció de Cuevillas revela que l’independen­tisme tendeix a convertir-se en caricatura d’ell mateix

ningú no en porta? Segur que sí. L’estetitzac­ió del llaç en papallona, que la mateixa Borràs exhibeix, revela que la revolta catalana s’ha amanerat fins a convertir-se en ficció paral·lela. Hi ha creences que lliguen els seus membres amb gran rigidesa. No pretenen alterar la realitat: es limiten a construir bombolles impermeabl­es.

Per més que insisteixi­n en el 52% dels vots, no sembla que confiïn gaire en la pròpia força; ja que des del novembre del 2017 l’acció rupturista està congelada, substituïd­a per un crescendo retòric. La realitat, sempre més dura i cruel del que voldríem, ha desmentit les promeses, il·lusions i presses independen­tistes. L’atreviment pecaminós de Cuevillas és el típic acte fallit. Revela el pensament íntim de la majoria dels actors de Junts: voldrien, com els d’ERC, frenar, rectificar, replanteja­r la seva estratègia. Però no poden. No solament perquè han quedat atrapats en la teranyina dels seus dogmes, sinó també per una altra raó. Des que Rajoy va deixar sol Puigdemont a finals d’octubre del 2017, quan aquest li demanava un mínim de seguretat per convocar eleccions sense perill de 155, l’independen­tisme va descobrir que l’Estat no ajudarà mai els independen­tistes a fer el canvi de rumb moderantis­ta. L’Estat n’espera la rendició total, sense condicions. Una rectificac­ió catalana a la manera del PNB no serà mai possible: els presos continuari­en a la presó, la fiscalitat no serà mai, ni de lluny, la basca, i els obstacles judicials continuara­n arribant amb lentitud implacable.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain