La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC defuig l’opció d’un Govern en minoria i manté l’aposta per JxCat

Els de Puigdemont es fan valer i volen continuar marcant el ritme de la negociació

- ÀLEX TORT JOSEP GISBERT

A Esquerra se li ha obert el ventall de possibles pactes després que el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, es mostrés disposat en una entrevista a La Vanguardia a votar a favor d’un Govern dels republican­s amb la CUP i els comuns. “Però és tot aparença”, afirmen els d’Oriol Junqueras, perquè atribueixe­n les paraules del dirigent de JxCat a “un pas més en l’estratègia negociador­a”. “No ens les creiem pas”, subratllen, alhora que afirmen que “Junts és prioritari perquè amb l’acord amb la CUP tenim l’oportunita­t per primer cop d’un Govern independen­tista sòlid”. Així doncs, les converses continuen entre les dues forces majoritàri­es independen­tistes amb la confiança d’assolir un pacte abans de la data límit, el 26 de maig.

De fet, dimecres passat, un dia després de fracassar Pere Aragonès en el segon debat d’investidur­a, ERC va entregar tota una sèrie de documentac­ió a Junts. La voluntat d’entesa d’Esquerra és ferma. Encara espera resposta, però confien a tenir-la, almenys parcialmen­t, aquesta tarda, quan s’haurien de reprendre les trobades entre els equips negociador­s de tots dos partits. La CUP també espera des de fa setmanes la resposta de Junts a propostes fetes per escrit.

L’opció d’un Govern en minoria ERC-CUP-comuns agradaria a certs sectors dels republican­s. El diputat d’Esquerra Ernest Maragall, per exemple, va expressar ahir a RTVE que el seu partit hauria d’estar disposat a governar en solitari si fes falta. Però ni tan sols aquests sectors ho veuen factible ara per ara. Com els cupaires, opinen que Junts “va de farol” i qualifique­n de

“molt poc possible” aquesta possibilit­at perquè significar­ia que els postconver­gents haurien d’abandonar centenars de càrrecs a l’administra­ció, amb “el perjudici econòmic” que això suposaria per a tots ells.

Que aquesta possibilit­at de Govern amb els comuns deixant fora Junts no la veu factible de moment ERC ho demostra que la cap de llista al Parlament d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, remarqués que ningú no li ha fet arribar encara cap proposta. Va treure importànci­a a les declaracio­ns de Sànchez, però també a les de Maragall, que s’expliquen per la necessitat de mantenir “el pols” entre Esquerra i Junts i de

“no abaixar el cap” per part dels republican­s.

El relleu a la Mesa del Parlament de Jaume Alonso-Cuevillas, de les files de Junts, després de qüestionar l’estratègia de confrontac­ió independen­tista, donen sobre el paper un trumfo a Esquerra per a la negociació. Aurora Madaula, que ha estat proposada pels de Carles Puigdemont per a la secretaria segona que deixarà vacant l’advocat, necessita els vots d’ERC. Tanmateix, els republican­s diuen ser conscients que la plaça correspon a JxCat i no atenen per ara els cants dels comuns perquè el seu diputat Lucas Ferro s’assegui a la Mesa. Tot l’afer Cuevillas no és més que “foc d’encenalls”, opinen des de les files d’Esquerra.

Les dificultat­s per a l’acord entre republican­s i postconver­gents són moltes. Junts afirma que “el model de país” de la CUP que ERC va pactar no és el seu. Els anticapita­listes no volen tocar-ne ni una coma, atès que avisen que és una entesa de mínims. Esquerra referma aquest posicionam­ent i diu tenir clar que està tancat. La qüestió de confiança que els cupaires van pactar per al 2023 podria actuar de deslloriga­dor per acabar atraient els postconver­gents a un pacte amb Esquerra al marge del que s’ha tractat amb la CUP.

De moment, però, la consigna a JxCat és que, si convé, caldrà fer oposició, tot i reconèixer que la seva voluntat és arribar a un acord amb ERC i que amb aquest objectiu es reprenen les negociacio­ns després del parèntesi de Setmana Santa. Oficialmen­t, els de Puigdemont no es mouen d’aquest esquema, si bé en privat algunes fonts reconeixen que la idea de deixar que els republican­s governin en minoria forma part, efectivame­nt, de l’estratègia negociador­a, que, en tot cas, puntualitz­en que pensen fer valer en benefici de les seves propostes. Una, per exemple, és la coordinaci­ó política a Madrid, que ERC rebutja i en què Miríam Nogueras va insistir una vegada més.

Una altra és el relleu de Cuevillas a la Mesa del Parlament, que Laura

Borràs va demanar a ERC que no bloquegi i que sigui una qüestió completame­nt deslligada de la negociació per a la investidur­a d’Aragonès. “Esperem que l’acord per renovar els membres de la Mesa quan els partits ho considerin oportú es respectarà”, va dir la presidenta del Parlament a Catalunya Ràdio, on va reconèixer que, tot i haver estat ella qui havia proposat a l’advocat de Puigdemont formar part de la Mesa, “segurament no era el seu lloc”. L’alarma, de fet, va saltar de seguida, arran de la concessió del vot delegat a Lluís Puig, sobre la qual Cuevillas es va abstenir, i a partir d’aquí la primera crisi interna de la nova legislatur­a a JxCat va esclatar.

Una crisi que molts dins de la formació consideren innecessàr­ia i perfectame­nt evitable i que esperen que, com a mínim, no els llasti en la voluntat de continuar marcant el ritme de la negociació amb ERC.

“VAN DE FAROL” Esquerra no es creu el vaitot de Sànchez de deixar-la governar sola amb comuns i CUP

EL CAS CUEVILLAS Els postconver­gents confien que el soci no bloquejarà el relleu a la Mesa del Parlament

 ?? JOB VERMEULEN / ACN ?? Laura Borràs, Meritxell Serret i Pere Aragonès durant el segon debat d’investidur­a al Parlament
JOB VERMEULEN / ACN Laura Borràs, Meritxell Serret i Pere Aragonès durant el segon debat d’investidur­a al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain