La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC descarta el “canvi d’aliances” que impulsen els comuns

- IÑAKI PARDO TORREGROSA JULIO HURTADO

El PSC va tancar ahir la porta a “facilitar en aquests moments” un govern en solitari d’ERC, una possibilit­at que a Junts diuen que avalarien si ho vol el seu líder, Pere Aragonès.

La portaveu dels socialiste­s al Parlament, Alícia Romero, va subratllar que si ERC vol una “altra opció” per formar Govern, sense els postconver­gents, ha de governar amb ells, amb Salvador Illa com a president de la Generalita­t. “No impulsarem ERC des de l’oposició. Ni ens abstindrem ni els donarem suport”, va assegurar la diputada després de recordar que han pactat amb la CUP.

Per al que sí que va mostrar disposició és per “estudiar” i “valorar” la proposta dels comuns que Lucas Ferro reemplaci Jaume Alonso-Cuevillas com a segon secretari de la Mesa. Des d’En Comú Podem asseguren que el suport dels socialiste­s i els republican­s –aquests últims són imprescind­ibles en l’operació almenys amb una abstenció– al seu diputat ofereix “un canvi d’aliances” que va en la línia de l’executiu progressis­ta que ells propugnen i permet deixar Junts a l’oposició.

Tot i això, el PSC es va desmarcar de la lectura que fa la formació de Jéssica Albiach d’aquest moviment. Els comuns creuen que el pacte dels republican­s amb els anticapita­listes, que valoren com un “bon punt de partida”, quedaria en “paper mullat” si la

Cs critica la “purga política” a la Mesa i el PP s’avé a donar suport a un candidat no independen­tista

governabil­itat es deixa en mans dels postconver­gents. D’aquí la interpel·lació als socialiste­s.

Per la seva banda, Ciutadans va criticar la “purga política” a la Mesa, més pròpia, segons Carlos Carrizosa, de “règims estalinist­es”, però, en tot cas, descarta donar suport al candidat dels comuns. El que tem Cs és que la majoria independen­tista “ho torni a fer” i repeteixi “el cop” del 2017, un “risc” que Carrizosa veu més probable pel fet que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, està “blindada econòmicam­ent” davant una possible inhabilita­ció, ja que, va argumentar, a diferència dels altres membres de la Mesa ella cobrarà una pensió quan deixi el càrrec.

Per això, Cs elaborarà una proposició de llei per “posar fi als privilegis” que atribueix als presidents de la Generalita­t i el Parlament. “Sotmetre Catalunya a la inestabili­tat política i jurídica no pot sortir totalment de franc”, va afirmar Carrizosa, que va demanar el suport del PSC.

El PP, en canvi, sí que està disposat a donar suport a un candidat no independen­tista. Després de qüestionar el perfil d’Aurora Madaula, de Junts, pel seu “fanatisme” quan parla de la “vergonya i la ràbia” que li produeix que el castellà s’utilitzi al Parlament, Alejandro Fernández va assegurar que si existeix la “possibilit­at aritmètica” i els tres vots del seu partit són decisius, aniran a favor de Ferro.

 ?? MARIONA PUIG / ACN ?? La portaveu del PSC, Alícia Romero, ahir al Parlament
MARIONA PUIG / ACN La portaveu del PSC, Alícia Romero, ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain