La Vanguardia (Català-1ª edició)

Objectiu: 33 milions de vacunats a finals d’agost

El president Sánchez estableix un calendari de vacunació per assolir la normalitat El primer propòsit és immunitzar entre l’abril i el maig tota la població de més de 60 anys La decisió d’administra­r AZ als més grans de 65 s’ajorna fins que hi hagi un alt

- ANA MACPHERSON CELESTE LÓPEZ

Un 70% dels adults –33 milions de ciutadans a Espanya– podrien estar immunitzat­s a finals d’agost. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha posat data al compliment de l’objectiu de tenir un 70% de la població adulta vacunada durant l’estiu per aconseguir la immunitat de grup que permeti tornar a una vida normal, sense les limitacion­s amb què es conviu des de fa més d’un any. Això suposarà que, malgrat que no hi haurà tantes restriccio­ns a mesura que el nombre de ciutadans immunitzat­s augmenti, Espanya (i la UE) haurà de mantenir les mesures preventive­s gran part de l’estiu, perquè encara faltaran per vacunar des de mitjans de juliol fins a finals d’agost vuit milions d’adults, els més joves.

“Vacunar, vacunar i vacunar” és, en paraules de Sánchez, la prioritat absoluta aquest segon trimestre, en què es promet una gran acceleraci­ó. Es multiplica­rà per 3,5 el nombre de vacunes que han proporcion­at els laboratori­s fins ara. Això representa que entre l’abril i el juny es rebran 38 milions de dosis de les quatre vacunes autoritzad­es, entre les quals 5,8 milions de Janssen, que només necessita una dosi, cosa que en multiplica l’impacte. Però, a més a més, Pedro Sánchez va mostrar confiança en la ràpida aprovació d’un cinquè vaccí, l’alemany CureVac, que afegiria més dosis a l’arsenal preventiu el tercer trimestre.

En total, des d’ara i fins al setembre podrien arribar més de 87 milions de les dosis contractad­es pel Govern espanyol (a través de la UE) de les quatre vacunes aprovades i de la nova que s’espera. Els retards en el lliurament, segons va dir Pedro Sánchez, pràcticame­nt només ha estat causat per l’incomplime­nt d’AstraZenec­a. Espanya no s’ha vist tan perjudicad­a en aquest cas “gràcies a una compra pública diversific­ada i heterogèni­a que ha inclòs totes les vacunes disponible­s”, va defensar el president.

El calendari de l’acceleraci­ó té diverses marques: la setmana que ve hi haurà més immunitzat­s que no pas persones contagiade­s. La setmana del 3 de maig ja seran cinc milions els que tindran totes dues dosis. La primera setmana de juny esperen haver arribat als deu milions.

NOVA NORMALITAT L’estiu començarà amb la meitat de la població protegida; caldrà mantenir mesures

El 14 de juny, als 15 milions. El 19 de juliol, als 25 milions. A finals d’agost, als 33 milions.

Malgrat tot, l’objectiu immediat i prioritari del Govern i les comunitats autònomes és aconseguir immunitzar els mesos d’abril i maig tothom que tingui més de 60 anys. Perquè fer-ho significar­à un pas decisiu per combatre la pandèmia i, sobretot, els efectes que provoca en el sistema sanitari. Els estudis que s’han fet mostren que al cap de 14 dies de l’administra­ció de la primera dosi l’efectivita­t davant la infecció és d’entre 52% i 64%, un 26% davant l’hospitalit­zació i un 35% davant la mortalitat. L’efectivita­t a partir dels set dies després de l’administra­ció de la segona dosi s’enfila fins a un 82%-88% davant la infecció, un 77% davant l’hospitalit­zació i un 87% davant la mort, indica el Ministeri de Sanitat.

Amb retard sobre les previsions inicials, a finals d’abril (o a tot estirar la primera setmana de maig) s’acabarà de vacunar amb la pauta sencera els més grans de 80 anys (2,8 milions), mentre s’intercala, entre la primera i la segona dosi, la població d’entre 60 i 79 anys (9,2 milions), amb pacients amb patologies de risc per la covid (trasplanta­ts, persones amb diferents tipus de càncer i malaltia oncohemato­lògica, immunodefi­cients, malalts del VIH i més grans de 40 anys amb síndrome de Down, entre d’altres). Una mica més de 365.000 persones.

S’hi destinaran totes les vacunes Pfizer que arribin, i també les de Moderna i les de Janssen (arribaran a partir de la setmana que ve; un primer lliurament de 300.000 dosis, i fins al juny, 5,5 milions). La comissió de Salut Pública, que es va reunir ahir, té clar que les de Janssen són un material idoni per als més grans de 65 fins a 79 anys, perquè amb una dosi s’assoleix la immunitat.

Els responsabl­es de salut pública de Sanitat i de les comunitats estan d’acord a eliminar l’edat per administra­r la vacuna d’AstraZenec­a després que diversos estudis internacio­nals n’hagin confirmat la seguretat en més grans de 65 anys. Però la polèmica que va sorgir ahir quan un dels experts de

DESAFIAMEN­T El president diu que el sistema pot vacunar 3,5 milions de persones cada setmana

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain