La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’augment de les hospitalit­zacions frena més mesures d’obertura

La vacunació accelera i alguns CAP ja citen persones d’entre 70 i 79 anys

- MARTA RICART

Sembla que per ara s’ha acabat això de “donar aire” als sectors econòmics i la fatigada població. Encara no se saben els possibles contagis originats per Setmana Santa, però les hospitalit­zacions per covid i els pacients a l’uci pugen “a un ritme que no serà sostenible”, va avisar ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Va recordar que les ucis són un indicador per decidir les mesures, de manera que no cal esperar que s’ampliïn les vigents fins divendres.

La Generalita­t analitzarà avui les dades de l’epidèmia. Ja ho va fer dilluns, però Argimon va explicar que hi ha un infradiagn­òstic de casos per la successió de dies festius. Creu que hi ha persones amb símptomes lleus que no han anat al CAP. Per exemple, dilluns van ser 300 menys del que s’esperava. Però aquestes persones podrien haver contagiat el virus a familiars i amics. “Veurem l’impacte de l’augment de la interacció social d’aquesta setmana d’aquí uns dies, però la pujada de les ucis ve d’abans de Setmana Santa, i aquest és l’indicador que ens fa prendre mesures”, va apuntar Argimon.

“Les dades no són bones”, va assegurar, ja que ahir hi havia 1.708 hospitalit­zats per covid, 445 de crítics, quan fa uns deu dies eren menys de 1.500 i 400, respectiva­ment. De totes maneres, Argimon no va voler concretar si es podria tornar, per exemple, al tancament municipal o si es prorrogara­n les mesures una setmana per veure com avança l’epidèmia. Només va donar a entendre que no és “el moment” de donar aire. “Cal ser conscients de la situació i de les preocupant­s dades assistenci­als”, va dir.

El responsabl­e de Salut va avançar que s’estudien mesures per fer més proves de covid, a part del cribratge de tots els universita­ris que comença avui, però no va precisar què es farà, si tests d’antígens o, per exemple, el cribratge mitjançant PCR de distribuci­ó en farmàcies.

La vacunació, que accelera, pot ajudar a contenir la gravetat de la quarta onada, tot i que encara no en el volum que preveia Salut. Però la setmana passada es van injectar 264.000 dosis i entre divendres i aquesta setmana se’n disposa de 360.000 de Pfizer i AstraZenec­a i se n’esperen 52.000 de Moderna. Així que s’acabarà de posar la primera dosi a tots els més grans de 80 anys (ja l’han rebuda entorn d’un 70%). I alguns CAP, que ja han vacunat aquesta població, com en municipis de Lleida o al Raval de Barcelona, comencen a injectar la de Pfizer a les persones d’entre 70 i 79 anys. Aquest grup es tardarà setmanes a vacunar, ja que són uns 600.000, va dir la responsabl­e de vacunació, Carmen Cabezas.

Alhora, s’injecta AstraZenec­a a les persones d’entre 60 i 65 anys. Salut espera el que es decideixi a la comissió en què participen el Ministeri de Sanitat i les autonomies sobre si s’utilitza aquesta vacuna en els més grans de 65 anys o si es decideix, com Alemanya, no posarla a menors de 60, pels casos de trombosis que es relacionen amb la

Argimon demana que es concretin els subministr­aments de dosis anunciats per Sánchez

injecció. Argimon va dir que s’espera el que digui l’Agència Europea del Medicament.

Tot i així, ahir no se sabia quantes dosis més arribaran d’AstraZenec­a ni quan, cosa que fa que Argimon qualifiqui aquest fàrmac de “loteria” i “muntanya russa” i es guardin 50.000 injeccions per començar a posar les segones dosis. Va demanar a Sanitat que es concretin les previsions dels subministr­aments de vacunes anunciats per Pedro Sánchez, tot i que va indicar que, segons el que va dir el president, Catalunya rebrà 13 o 14 milions de dosis, “prou per immunitzar un 70% de la població”. Fins que no arribin les més de 400.000 dosis setmanals esperades no obriran els espais de vacunació massiva, com la Fira, ja que no es necessiten, va dir Cabezas.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Els pròxims dies es veurà l’impacte de l’augment de la interacció social durant la Setmana Santa
CÉSAR RANGEL Els pròxims dies es veurà l’impacte de l’augment de la interacció social durant la Setmana Santa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain