La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid diu que comprarà dosis de Spútnik tot i que sap que no pot

- ASIER MARTIARENA

El Govern de la Comunitat de Madrid va explorar fins a tres vegades la possibilit­at de comprar la vacuna russa Spútnik davant “la inoperànci­a del Govern”. I ho continuarà intentant les pròximes setmanes, malgrat que es tracta d’un gest de cara a la galeria. Madrid no té competènci­es per completar la transacció. En primer lloc perquè la vacuna russa encara no ha obtingut l’aval de l’Agència Europea del Medicament (EMA), condició sine qua non perquè es dispensi a Espanya. I en segon lloc perquè les compres a la Unió Europea es fan a través de la Comissió Europea, l’òrgan executiu de la UE.

Tot i això, el mateix conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, insisteix que les negociacio­ns no estan tancades: “Si tenim l’opció de poder portar la vacuna Spútnik ho farem; a més, amb la màxima velocitat possible”. Escudero té el suport total d’Isabel Díaz Ayuso. La presidenta regional ha afegit que “no seria la primera ni la cinquena ni la desena vegada que la Comunitat de Madrid s’avança al Govern d’Espanya i analitza tots els escenaris possibles per lluitar contra el virus”. El full de ruta de l’Executiu d’Isabel Díaz Ayuso preveu immunitzar el 100% dels madrilenys al setembre, cosa que desbordari­a la previsió del Ministeri de Sanitat, que confia a arribar al 70% de la població al final de l’estiu.

Després de saber la notícia, el president del Govern central, Pedro Sánchez, ha afirmat que tots els governs han de ser “responsabl­es, seriosos i lleials”. “Crec que quan parlem de vacunació i de la lluita contra la pandèmia del coronaviru­s estem parlant d’una cosa molt seriosa; per tant, tots els governs, siguin els autonòmics, el central i tots els governs a Europa, hem de ser responsabl­es, seriosos i lleials. I també solidaris”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain