La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un directiu de l’EMA relaciona AstraZenec­a amb els trombes

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Les declaracio­ns d’un alt responsabl­e de l’Agència Europea del Medicament (EMA) han augmentat la incertesa sobre els efectes secundaris de la vacuna d’AstraZenec­a. Marco Cavalieri, cap de l’estratègia de vacunació de l’agència, va confirmar que hi ha un vincle entre aquesta vacuna i els trombes que experiment­en alguns dels vacunats, principalm­ent dones de menys de 50 anys. “Ho podem dir: clarament hi ha una associació [dels trombes] amb la vacuna. Tot i això, encara no sabem què causa aquesta reacció. Sembla que aquestes trombosis cerebrals amb dèficit de plaquetes són el principal fet per investigar. En resum, les pròximes hores direm que hi ha una connexió, però encara hem d’entendre com passa”, va dir Cavalieri en una entrevista amb el diari italià Il Messagero.

Van ser precisamen­t els casos de trombosi cerebral amb dèficit de plaquetes entre persones joves els primers que van fer saltar les alarmes. Es van detectar principalm­ent en dones de menys de 50 anys, tot i que també hi ha casos d’entre 50 i 60 anys. Pel que fa als homes, un 20% del total, l’edat mitjana se situa entre els 45 i els 47 anys. “Necessitar­em un treball molt meticulós per entendre si la relació entre el risc i el benefici està a favor de la vacuna per a totes les edats”, va afegir el responsabl­e de l’EMA. Fins ara la posició oficial de l’agència és que no hi ha una relació demostrada entre la vacuna d’AstraZenec­a i els trombes i que, en qualsevol cas, els beneficis de subministr­ar-la superaven els riscos.

Si es confirma la posició avançada pel directiu, suposaria un canvi substantiu de la seva anàlisi. El posicionam­ent oficial es farà públic avui o demà, segons va indicar l’agència. “El Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovig­ilància encara no ha arribat a una conclusió, i l’anàlisi actualment està en curs”, va dir ahir un portaveu.

Fins la setmana passada s’han detectat 44 casos de la coagulació cerebral extremadam­ent rara coneguda com a trombosi CVST en 9,2 milions de persones vacunades amb AstraZenec­a. L’ínfim percentatg­e d’aquests casos sobre el total i, fins ara, la no confirmaci­ó d’una relació, han portat l’EMA a autoritzar l’ús d’aquesta vacuna. A més, l’autoritzac­ió de l’agència no estableix límit d’edat, per bé que alguns països sí que n’han marcat. El 15 de març Espanya i altres països van suspendre provisiona­lment la vacunació amb AstraZenec­a quan es van detectar aquests casos rars de trombes. Tot i això, només tres dies després l’EMA va certificar que no trobava relació causal de la vacuna amb els trombes i justament per això recomanava continuar endavant amb la vacunació, que en la majoria de països es va reprendre.

L’Agència Europea del Medicament es pronunciar­à sobre els efectes d’aquesta vacuna avui o demà

 ?? EP ?? Emer Cooke, directora de l’EMA
EP Emer Cooke, directora de l’EMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain