La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lleida obre el cribratge massiu a les universita­ts catalanes

Salut vol testar la incidència de la covid entre els joves

- SILVIA OLLER JAVIER RICOU Girona / Lleida

La maquinària de Salut es posarà avui en marxa per fer, d’aquí al 30 d’abril, el primer cribratge massiu de covid a les universita­ts de Catalunya. Amb aquest programa es pretén obtenir una radiografi­a actual sobre la incidència d’aquesta malaltia entre la població més jove (de 20 a 30 anys), una franja d’edat castigada especialme­nt ara, durant les últimes onades de la pandèmia.

Aquest ambiciós programa de proves arrenca aquest matí al campus 1 d’Octubre de Cappont, a la Universita­t de Lleida (UdL), i la intenció és fer fins a finals d’aquest mes d’abril PCR i tests serològics als quals es poden apuntar els 230.000 alumnes matriculat­s en la dotzena d’universita­ts catalanes.

A la UdL, van aventurar ahir fonts d’aquesta universita­t, s’estima que es podrien apuntar a aquestes proves, que s’esglaonara­n en diferents dies, al voltant d’11.000 alumnes. Per sotmetre’s a una d’aquestes PCR o test serològic es requereix no haver passat la malaltia, no tenir símptomes i no estar vacunat.

Salut confia en la resposta i col·laboració dels universita­ris a aquesta crida per poder elaborar una radiografi­a com més amplia millor.

La pròxima universita­t que s’afegirà a aquestes proves serà la de Girona. Allà la primera convocatòr­ia és per a demà dijous. La tria de Lleida i Girona per posar en marxa aquest programa no és una casualitat. La incidència del virus a les dues províncies (especialme­nt la de

Lleida) es manté en xifres més elevades que la mitjana de Catalunya. I a més, com que són centres més petits, Salut també vol temptejar en aquests espais la resposta dels estudiants a aquesta crida abans de desembarca­r en universita­ts més grans.

Un dels hàndicaps és que en aquests moments les universita­ts catalanes tenen limitat l’aforament a un 30% en classes presencial­s. L’esperança és que els alumnes que ara van a les aules passin tots pels punts muntats per a les proves i que també s’apuntin al web habilitat per demanar cita el màxim nombre d’estudiants que segueixen les classes des de casa.

La resposta és important, “ja que el cribratge massiu s’impulsa en un moment clau per evitar l’explosió de casos després de la Setmana Santa, període en què els ciutadans podrien haver relaxat les mesures”, afirma el gerent de la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras.

Els participan­ts podran triar entre una PCR mitjançant mostra nasal o un test serològic ràpid de sang capil·lar per saber si tenen anticossos i si han passat la malaltia. Podran triar una prova o totes dues.

Fonts de Salut alerten que actualment les franges d’edat d’11 a 20 anys i de 21 a 30 anys són les que tenen una incidència més gran de covid, per bé que la majoria dels malalts presenten un quadre clínic lleu o asimptomàt­ic. El gerent de la regió sanitària de Girona revela que les últimes setmanes s’ha detectat una “incidència més alta del virus” en el col·lectiu de 20 a 30 anys. “Si fa un any la incidència era d’un 7%, actualment és d’un 27%”, afirma.

Les proves s’estendran a tots els centres superiors de Catalunya, amb uns 230.000 alumnes

 ?? MERCÈ GILI ?? Cues de ciutadans la setmana passada en un cribratge massiu a Lleida, on la incidència continua sent alta
MERCÈ GILI Cues de ciutadans la setmana passada en un cribratge massiu a Lleida, on la incidència continua sent alta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain