La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les noies viuen la pandèmia amb més estrès i desànim que els nois

- CRISTINA SEN

Una enquesta elaborada per la Diputació de Barcelona entre 1.700 estudiants de quart d’ESO (15-16 anys) entorn de la covid indica unes diferèncie­s considerab­les entre nois i noies a l’hora d’analitzar com viuen i afronten aquest període. Aquestes diferèncie­s indiquen que l’impacte vital i psicològic és notablemen­t més alt per a elles.

L’estudi demostra que les noies compleixen més les mesures sanitàries i són més responsabl­es en els seus comportame­nts (un 96,2% pel 89,6% dels nois fan servir sempre o gairebé sempre la mascareta). Sobre com veuen el futur, un 65,2% de les noies es declaren més amoïnades que abans de l’inici de la pandèmia, una dada que en els nois és d’un 47,5%.

Si s’analitza l’“ànim positiu” per afrontar aquesta situació, un 55,5% d’ells asseguren que l’hi tenen, mentre que en les noies només l’hi tenen un 38,3%. Aquest desequilib­ri de gènere també queda reflectit si s’analitza l’etapa de confinamen­t dur, ja que un 47,5% de les estudiants diuen que es van sentir sempre o gairebé sempre estressade­s, pel 25,3% dels nois consultats. Un 42,2% de les noies tenen més ansietat que abans de la pandèmia, i en el cas dels nois és d’un 22.6%.

Aquest retrat sobre el diferent impacte emocional i psicològic en funció del gènere també es reflecteix quan se’ls pregunta sobre un hipotètic nou confinamen­t dur a casa. Per a un 58,1% de les estudiants seria molt estressant, i per a un 38,6% dels nois també.

En aquesta línia, un 57,6% dels nois diuen que s’han adaptat bé als canvis, però per a les noies només és un 41,7%.

Elles tenen més por de contagiar-se (un 66,5% pel 55,2%). I a l’hora de mesurar la seva preocupaci­ó per la possibilit­at de contagiar els altres el percentatg­e també és més alt en les dones (un 76% pel 60,5%).

Al marge de la comparació per sexes, un 76,3% dels enquestats van assenyalar que confien en les autoritats sanitàries. L’estudi indica que “s’observa una resiliènci­a funcional més gran de la que s’esperava, un impacte anímic que no es pot ignorar i un cert esgotament informatiu”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain