La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una fiscal abaixa la petició penal a un violador que va demanar perdó

- REDACCIÓ Girona

Un jove que va cometre una agressió sexual la matinada del 24 de juny del 2019 a Llafranc (Girona) ha demanat perdó a la víctima, en un procés de mediació restaurati­va, i ha abonat els 10.000 euros d’indemnitza­ció que se li sol·licitaven pel dany moral provocat. Per això, se li ha aplicat un atenuant, i l’advocat de la víctima i la Fiscalia han rebaixat la petició de presó de nou a dos anys. També s’hi ha inclòs l’atenuant d’embriagues­a.

Si l’Audiència de Girona ho aprova, el processat, que ha reconegut els fets, no haurà d’entrar a la presó amb la condició de no delinquir durant cinc anys i seguir un programa formatiu d’educació sexual.

El cas va arribar ahir a judici a l’Audiència de Girona. Segons va reconèixer el processat, mantenia relacions sexuals consentide­s amb la noia quan ell li va proposar una pràctica que ella va rebutjar. Llavors l’acusat “la va fuetejar i la va subjectar amb força” i la va violar.

La fiscal i l’acusació particular demanaven inicialmen­t nou anys de presó per un delicte d’agressió sexual. Però abans del judici la víctima i l’agressor van acceptar voluntària­ment explorar la via de la justícia restaurati­va mitjançant un procés dirigit per un mediador.

La justícia restaurati­va entén que la resposta al delicte no pot ser només punitiva, sinó que hi ha d’haver reconeixem­ent del delicte i reparació del dany causat per l’agressor. A Espanya encara no està regulada, però es practica en alguns tribunals de justícia juvenil.

En aquest cas, es va obrir un canal de contacte entre el processat i la víctima amb l’objectiu de parlar del dany sofert i poder-lo reparar. El processat va reconèixer els fets i va demanar perdó a la jove. “Les parts, lliurement i voluntària­ment, s’han sotmès a un procés de mediació en el marc del qual l’acusat li va demanar perdó”, va apuntar la fiscal Luciana Remacha. A la sala de vistes de la secció tercera de l’Audiència de Girona l’acusat va reiterar públicamen­t les disculpes i va consignar els 10.000 euros que la Fiscalia demanava com a indemnitza­ció pel dany moral.

El consum excessiu d’alcohol aquella nit, revetlla de Sant Joan, admès per l’acusat, també ha actuat

La víctima va acceptar la pràctica de justícia restaurati­va per la qual va rebre les disculpes i una reparació del dany

d’atenuant.

A part de la pena de dos anys, també se sol·liciten cinc anys de llibertat vigilada i la prohibició d’acostar-se a la víctima a menys de 100 metres. L’advocada de la defensa, Maria Monguilod, va demanar que se suspengui l’execució de la pena del processat, ja que no té antecedent­s. Si s’accepta, no hauria d’entrar a la presó amb la condició de no delinquir durant un termini de cinc anys i sotmetre’s a un programa formatiu d’educació sexual.

La fiscal i l’advocat de l’acusació particular, Benet Salellas, no s’han oposat a aquesta proposta. “No només no ens hi oposem, sinó que instem que s’acordi la suspensió per petició expressa de la víctima”, va concretar l’advocat, que va manifestar que, a través de la mediació, la noia se sent “completame­nt restaurada” des d’una perspectiv­a personal i moral.

Salellas va afegir que volia “posar en relleu el procés de mediació i de justícia restaurati­va que s’ha dut a terme” i que la mesura penal alternativ­a de seguir un curs d’educació sexual suposarà “culminar el procés”, va afegir. El judici ha quedat vist per a sentència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain