La Vanguardia (Català-1ª edició)

Querella contra Endesa per la mortaldat d’ocells

- REDACCIÓ

El jutjat número 1 de Vic ha admès a tràmit una querella de la Fiscalia de Medi Ambient contra Endesa i sis dels seus directius, a qui acusa d’un delicte contra el medi ambient i d’un altre de continuat relatiu a la protecció de la fauna. El ministeri públic adverteix que les línies elèctrique­s d’Endesa a la província de Barcelona incompleix­en la normativa i suposen una “autèntica trampa mortal que afecta greument l’avifauna des de fa anys”.

Segons la querella, entre el 2018 i el 2020 s’han documentat 255 casos d’electrocuc­ions d’ocells en torres elèctrique­s d’Osona, una gran part d’espècies protegides. Una de les mortaldats més grans va tenir lloc entre els dies 3 i 6 d’agost del 2018, quan van morir electrocut­ades 72 cigonyes blanques d’una bandada de 700 ocells que van fer una parada a la comarca d’Osona per fer un descans nocturn en el procés de migració.

“Gran part del territori de la província de Barcelona és plena de torres de línies elèctrique­s amb aquesta configurac­ió –els suports amb cables per sobre de la torreta superior–, que presenta una alta perillosit­at per als ocells”, indica la querella.

El fiscal de Medi Ambient recorda que entre el 2018 i el 2019 es van adreçar dos requerimen­ts a Endesa, i cinc més el 2020, perquè complís les obligacion­s d’adequar les línies elèctrique­s. Indica, de totes maneres, que la companyia “s’ha limitat a fer actuacions que es poden definir com a molt puntuals, i només ha actuat en els supòsits més greus de reincidènc­ia i sempre a instàncies dels agents rurals o de la Fiscalia”.

L’empresa rebutja les acusacions i recorda que l’11 de març va presentar el Pla Avifauna d’Endesa a Catalunya, pel qual invertirà aquest any 4,6 milions d’euros en l’adaptació de les línies per protegir els ocells.

 ?? EFE ?? Ana Julia Quezada, l’assassina confessa i amb sentència ferma del petit Gabriel Cruz
EFE Ana Julia Quezada, l’assassina confessa i amb sentència ferma del petit Gabriel Cruz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain