La Vanguardia (Català-1ª edició)

Algoritmes d’intel·ligència artificial detecten conductes suïcides a les xarxes

- JUAN MANUEL GARCÍA

Un grup d’investigad­ors, psicòlegs i psiquiatre­s han desenvolup­at uns algoritmes d’intel·ligència artificial que, analitzant textos, imatges i activitats a la xarxa social Twitter, detecten patrons de comportame­nt suïcida amb una alta precisió.

El projecte STOP (Suicide Prevention in Social Platforms), liderat per la doctora en informàtic­a Ana Freire, de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF), té per objectiu buscar a les plataforme­s socials patrons de conducta que indiquin risc de patir problemes vinculats amb la salut mental i intervenir per prevenir-los. “La intervenci­ó individual no és possible per qüestions legals, però amb dades anònimes també es pot treballar”, matisa Freire.

Durant les festes de Nadal el grup d’investigad­ors ja va fer un primer experiment: “Els nostres algoritmes van detectar fins a 600.000 usuaris a Twitter amb unes interaccio­ns que encaixaven amb possibles conductes de risc associades amb trastorns de la conducta alimentàri­a, depression­s o pensaments suïcides. Durant 20 dies, coincidint amb les festes de Nadal, vam ensenyar a aquests mateixos usuaris als seus stories i feeds d’Instagram i Facebook

una campanya d’anuncis del Telèfon de l’Esperança i del telèfon de prevenció del suïcidi”, explica la líder de la investigac­ió.

Tot i que encara no hi ha resultats consolidat­s de la prova, la Fundació Ajuda i Esperança va reportar un notable increment de trucades els dies de Nadal i l’1 de gener. Segons els psicòlegs i psiquiatre­s de l’hospital Parc Taulí de Sabadell, que formen part del projecte, aquests dies es revelen molts trastorns, especialme­nt els relacionat­s amb l’alimentaci­ó (anorèxia o bulímia).

Els investigad­ors han observat que els grups identifica­ts amb un alt risc de suïcidi pels algoritmes solen tenir menys amics (comptes que segueixen), escriuen textos amb menys caràcters i tenen més activitat durant els caps de setmana i a la nit. Igualment han pogut demostrar “que hi podria haver una certa correlació entre el contingut de les imatges compartide­s a les xarxes socials amb la salut mental de l’usuari que les comparteix”, segons afirma Jordi González, investigad­or del Centre de Visió per Computador (UAB).

A Espanya cada any hi ha unes 3.000 víctimes de suïcidis. L’Organitzac­ió Mundial de la Salut calcula que cada suïcidi suposa un impacte emocional en almenys sis persones de l’entorn de la víctima.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain