La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ibera, medieval, moderna

Sitges posa en valor el seu passat amb les restes trobades al costat d’una màquina de cafè a l’Ajuntament

- RAMON FRANCÀS Sitges

Unes excavacion­s a l’interior de l’Ajuntament de Sitges, a la planta baixa, van posar al descobert un seguit de restes arqueològi­ques que pertanyen a l’època ibèrica (segles II-I abans de Crist), medieval (segles XIVXV) i moderna (segles XVIIXIX). Es van trobar casualment a prop d’on hi havia hagut la màquina de cafè municipal. Desprès de més de quatre anys de feina, l’Ajuntament ha apostat per la conservaci­ó de les restes i posarles en valor.

L’Ajuntament ha netejat i ha consolidat les restes (murs i una sitja), i s’ha fet un llibret explicatiu per a escoles i per al públic en general sobre els períodes ibèric i medieval al Puig de Sitges. De la mateixa manera, s’han selecciona­t peces per exposar en vitrines i s’han configurat plafons explicatiu­s sobre l’ocupació del Puig al llarg del temps. Aquestes vitrines i plafons “volen ser útils per a les visites escolars que es duen a terme des de fa anys”, segons l’arqueòleg Joan Garcia Targa.

La primera vitrina acompanyad­a de plafó recull ceràmiques (fragments significat­ius i peces senceres) que van aparèixer a les excavacion­s que es van fer al nucli antic de Sitges fa més de vint anys. Reflecteix­en la vida quotidiana i el comerç dels ibers amb grecs, fenicis, cartagines­os i romans, a banda de peces com un fragment de tambor de columna que ha fet pensar en l’existència d’algun edifici destinat al culte.

La segona vitrina recull una selecció de les peces més rellevants trobades dins les sitges excavades a l’interior de l’Ajuntament: restes gregues, sivelles de bronze decorades, una cullereta i un ungüentari per a perfums i maquillatg­e, activitats tèxtils i, entre altres coses, joguines. Les vitrines són en una sala adjacent al lloc on es van trobar les restes.

La regidoria de Cultura ha ofert visites gratuïtes a les restes arqueològi­ques del nucli antic de la vila guiades per l’arqueòleg Joan Garcia Targa. L’objectiu és donar a conèixer el passat ibèric, romà i medieval de la vila per mitjà de la visualitza­ció de les restes que hi ha dins l’Ajuntament i també a través d’un recorregut pels carrers del nucli antic.

A causa de les mesures restrictiv­es derivades de la lluita contra la covid, es van cancel·lar les visites programade­s per a l’any passat i aquest any. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, manifesta que “actualment les restes les visiten grups escolars, i està previst que quan tornem a una certa normalitat es podran fer visites concertade­s en diferents idiomes, adreçades a turistes i visitants, i al públic local i comarcal”.

Salmerón explica que “l’actuació s’emmarca dins d’un projecte arqueològi­c que s’anirà ampliant els pròxims anys i que inclou la realitzaci­ó de més excavacion­s en diversos punts del municipi “per aprendre i entendre el nostre passat, així com la dignificac­ió del Puig de Sitges, els baixos de la Casa de la Vila, amb totes les restes que han anat sorgint”.

S’han consolidat la sitja i els murs trobats i s’han selecciona­t peces per explicar la història de la vila

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain