La Vanguardia (Català-1ª edició)

De Cambridge a la violència

JULEN MADARIAGA (1932-2021) Membre fundador d’ETA

- OBITUARIS ANDER GOYOAGA

L’advocat i polític Julen Madariaga va ser, juntament amb el lingüista Álvarez Enparantza Txillardeg­i, el personatge més conegut del grup de joves que a finals dels cinquanta va fundar ETA. Va participar activament en la creació d’Ekin, el germen de l’organitzac­ió, i en la reunió en què es va decidir el nom d’Euskadi Ta Askatasuna (ETA). Des de finals dels vuitanta, tot i això, va començar a allunyar-se de l’organitzac­ió, i una dècada més tard va contribuir a la creació d’Aralar.

Madariaga va morir ahir als 88 anys al seu domicili de Senpere, al País Basc francès. Des que el 2014 va presentar Egiari Zor ,la seva autobiogra­fia, estava allunyat del focus mediàtic. L’abril del 2017, però, va assistir al multitudin­ari acte organitzat a Baiona per donar suport al desarmamen­t d’ETA.

Fill d’un destacat militant del PNB, Julen Kerman Madariaga Agirre va néixer el 1932 a Bilbao. De petit va acompanyar el seu pare a l’exili i va passar part de la infantesa a Xile fins que va tornar el 1942. Va estudiar Dret a la Universita­t de Deusto i a Cambridge, on es va doctorar. Quan va tornar a Euskadi va participar en la creació del grup Ekin.

Aquest col·lectiu estava format per joves universita­ris, majoritàri­ament procedents de famílies benestants, que oferien xerrades sobre la història del País Basc, impartien classes d’eusquera i organitzav­en activitats de caràcter cultural. Ekin va mantenir un contacte estret amb el PNB de l’exili, sobretot amb les joventuts, per bé que el 1958 les profundes diferèncie­s polítiques i estratègiq­ues van portar Ekin a allunyarse definitiva­ment del PNB.

Aquell mateix any Ekin passaria a dir-se Euskadi Ta Askatasuna (ETA), una denominaci­ó que es va fer servir públicamen­t per primera vegada el 1959, en una carta enviada al lehendakar­i a l’exili, Jesús María Leizaola. La primera acció violenta d’ETA arribaria dos anys després, el 1961, i el primer assassinat, el 1968.

Durant els anys seixanta i setanta, Julen Madariaga va continuar sent un destacat militant d’ETA i va estar encausat en el procés de Burgos (1970). L’aprovació de la Constituci­ó i l’Estatut de Gernika no van portar Madariaga a abandonar l’organitzac­ió, i als anys vuitanta va continuar militant a ETA, tot i els assassinat­s i la violència cada vegada més desbocada.

Entre el 1988 i el 1991 va estar empresonat a França, i va ser en aquella època quan va començar a distanciar-se de les accions terroriste­s d’ETA. En una entrevista concedida al diari Berria el 2014 va explicar que “els cotxes-bomba que es van començar a posar a mitjans dels vuitanta o l’assassinat de Yoyes” l’havien portat a replanteja­r-se la seva posició respecte a la violència.

A l’autobiogra­fia explica com l’agressió física que va patir el 1989 per part de José Antonio Urrutikoet­xea, company de presó, va fer que abandonés definitiva­ment la banda. L’agressió va tenir lloc, segons va explicar, per les seves posicions crítiques respecte a les accions d’ETA.

Des del 1993, treballant com a advocat a Bilbao, ja es mostrava públicamen­t en contra del terrorisme i va propugnar, des de les files d’Herri Batasuna, l’abandoname­nt de les armes. Després de l’assassinat de Gregorio Ordoñez, el 1995, va abandonar Herri Batasuna, i des del 2001 va participar en la creació d’Aralar, escissió d’HB contrària a la violència.

Els seus últims anys els va passar al País Basc francès, on es deixava veure de tant en tant en actes de caràcter polític i cultural. Malgrat l’edat, Madariaga mantenia la imatge de gentleman ies dedicava a gaudir de la família: va tenir cinc fills amb la seva primera dona i sis amb la segona.

 ?? JAVIER ETXEZARRET­A / EFE ??
JAVIER ETXEZARRET­A / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain