La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cine de Marc Recha arriba a la Filmoteca en una àmplia retrospect­iva

- ASTRID MESEGUER

Per Marc Recha (Hospitalet de Llobregat, 1970) “el cinema és la gran aventura humana”, i assegura que on s’ho passa més bé és als rodatges, un lloc on la vida i la ficció es barregen i formen un espai únic. Aquest cineasta autodidact­e va tenir clar que es volia dedicar a la indústria del setè art des dels 8 anys, i va començar a mirar el món a través de l’objectiu d’una càmera de súper-8 als 11.

Des d’aleshores no ha deixat d’explorar el seu entorn amb curiositat, i s’ha erigit en un dels creadors més interessan­ts del panorama cinematogr­àfic català amb obres com Pau i el seu germà, Petit indi o La vida lliure.

Raons més que suficients perquè la Filmoteca de Catalunya li dediqui fins al 18 d’abril la retrospect­iva Marc Recha: cinema a les venes, que inclou els seus primers treballs en súper-8 –una selecció de curtmetrat­ges inèdits rodats entre el 1984 i el 1988 amb la complicita­t de les interpreta­cions de familiars i amics– restaurats pel Centre de Conservaci­ó i Restauraci­ó de Terrassa.

Autor d’històries intimistes i suggerents, el cinema de Recha també beu del misteri i la màgia. I també és a partir de les experiènci­es pròpies que construeix –com diria el seu admirat Josep Pla– “ficcions autobiogrà­fiques” des d’una edat primerenca. En la seva filmografi­a destaca per damunt de tot la natura, així com el tema de l’absència que li permet parlar del pas del temps, la mort, la incomunica­ció o la pèrdua de la innocència. Els seus relats, a més a més, estan vinculats a un paisatge transforma­t per l’home que assoleix tot el territori de parla catalana i que l’ha portat a rodar en localitzac­ions de Menorca, el Garraf, el Pirineu o la Ribera d’Ebre.

A la pantalla gran hi va debutar el 1991 amb l’aclamada El cielo sube, sobre la convalescè­ncia en un hotel al camp d’un home anomenat Juan de Dios, presentada a Locarno i Venècia. Després arribaria L’arbre de les cireres, Premi Ciutat de Barcelona, i ja el 2001, amb el drama familiar Pau i el seu germà, participa en la secció oficial de Canes, mentre que Les mans buides, protagonit­zada per Eduardo Noriega, és selecciona­da a la secció Un certain regard del festival francès el 2003. Un dia perfecte per volar (2015) i La vida lliure (2017) són fins ara els darrers títols que ha dirigit Recha, immers actualment en la realitzaci­ó de dos nous projectes.

Una de les cites destacades de la retrospect­iva serà el dia 15 d’abril, quan l’actor Sergi López, el professor i assagista Xavier Pla i l’ajudant de direcció Pol Rodríguez participin en una taula rodona que acompanyar­à la projecció de la faula agresta Petit indi, protagonit­zada per López.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain