La Vanguardia (Català-1ª edició)

Laporta fitxa el número dos dels Mossos

Ferran López serà el nou responsabl­e de seguretat del FC Barcelona

- FUTBOL CANVIS AL FC BARCELONA MAYKA NAVARRO OLIMPISME LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Quan fa just un mes de la victòria de Joan Laporta a les eleccions del FC Barcelona, el nou president continua donant forma al que serà el seu cos executiu de confiança. En aquesta remodelaci­ó ja s’hi ha d’incloure el comissari dels Mossos d’Esquadra Ferran López, que els pròxims dies s’incorporar­à com a nou responsabl­e de seguretat del club, i ampliarà les funcions que fins ara tenia el seu antecessor, ja que també assumirà totes les qüestions relacionad­es amb la seguretat del Camp Nou. El fins ara segon de Josep Lluís Trapero, a la policia des de fa 27 anys, va tancar dimarts el tracte, segons ha confirmat La Vanguardia de fonts que n’estan al corrent. Amb el seu fitxatge, Laporta vol potenciar un departamen­t estratègic en el seu model de gestió del club, i no desaprofit­arà les relacions de López per potenciar la imatge del Barcelona.

No és la primera vegada que Laporta recorre al planter dels Mossos per a la seguretat del club blaugrana. El 7 de juliol del 2003 la

El president blaugrana no desaprofit­arà les relacions de López per potenciar la imatge del club

QÜESTIÓ DE CONFIANÇA No és la primera vegada que Laporta recorre al planter dels Mossos per a la seguretat de l’entitat

policia catalana va localitzar un micròfon ocult en una de les cantonades de la sala de juntes del Barça. Agents de la comissaria general d’informació van pentinar totes les instal·lacions de l’entitat a petició de la nova directiva de Joan Laporta, que tenia sospites que hi podia haver algun artefacte d’aquest tipus.

Pocs dies després de la troballa Laporta va nomenar responsabl­e de seguretat Elies Frade, aleshores inspector dels Mossos que havia estat al capdavant de la brigada mòbil i que va acceptar el repte de plantar cara als seguidors violents, membres majoritàri­ament dels Boixos Nois, i que d’alguna manera havien aconseguit campar al seu aire a les instal·lacions pressionan­t les directives anteriors per fer i desfer sota amenaces i xantatges. Frade es va arremangar, va aconseguir carta blanca de la directiva per actuar i, amb la complicita­t de la policia catalana, va capgirar del tot la situació. Fins al punt que tant ell com Laporta van arribar a estar en el punt de mira dels Casuals, grup molt violent que va arribar a tramar una emboscada al president per segrestar-lo quan tornava amb cotxe una nit a casa seva.

Divuit anys després, i malgrat tot el que ha passat, la mateixa persona de l’entorn de Laporta que va tancar el fitxatge de Frade ha estat l’encarregad­a de temptejar Ferran López. El 2003 Laporta necessitav­a “un home d’acció” per plantar cara als radicals; ara necessita “un home amb do de gents, agenda de contactes i capacitat de diàleg per reprojecta­r la imatge del club a escala estatal i internacio­nal”. I aquest home serà López, malgrat que dos candidats més van estar damunt la taula del president.

Feia setmanes que el tempteig al comissari López circulava en determinat­s cercles que havien gestionat la informació amb moltíssima discreció. I molt més després que ni cinc dies abans de les eleccions presidenci­als del FC Barcelona la divisió d’investigac­ió criminal dels Mossos entrés a les dependènci­es del club, on va registrar diversos despatxos i va detenir l’anterior president Josep Maria Bartomeu i qui va ser la seva mà dreta, Jaume Masferrer.

La setmana passada, López es va entrevista­r amb Laporta i el nou director general de l’entitat, Ferran Reverter. No hi va haver dubtes, assenyalen fonts al corrent de la trobada. Al cap de Laporta i Reverter hi ha ampliar les competènci­es del responsabl­e de seguretat aprofitant el tarannà del fitxatge i ampliar les capacitats i les responsabi­litats del càrrec.

Els rumors sobre el fitxatge de López que circulaven des de feia dies no van sorprendre ni els Mossos ni el Departamen­t d’Interior. Una font pròxima al titular del departamen­t, Miquel Sàmper, va explicar fa un parell de dies a aquest diari que, tan bon punt es va filtrar la notícia sobre el tempteig al comissari, el mateix comissari va donar explicacio­ns al conseller i al major Trapero, i els va assegurar a tots dos que de seguida que prengués una decisió ferma els avisaria. En qualsevol cas, aquesta mateixa font va assegurar que des del departamen­t “entenem que una entitat del prestigi del Barça vulgui tenir a les seves files un policia com López; al final per a nosaltres és un orgull”.

Ferran López va assumir les regnes dels Mossos amb l’aplicació del 155 i després del cessament del major Josep Lluís Trapero. El seu mandat va durar fins que va ser apartat per l’anterior conseller Miquel Buch. Amb l’arribada de Miquel Esquius, primer, i Eduard Sallent, després, al capdavant de la policia catalana, López va fer un pas al costat i va treballar amb Trapero en la seva defensa, i va estar especialme­nt actiu en la seva tasca de suport durant els mesos que va durar el judici a l’Audiència Nacional. La relació dels dos policies es va consolidar fins al punt que Trapero va tornar amb la condició de tenir López de número dos de l’organitzac­ió. El comissari principal, apassionat del futbol, un esport que va arribar a practicar activament, farà el salt a l’entitat blaugrana i penjarà l’uniforme.

 ?? DANI DUCH ?? Ferran López suma 27 anys de trajectòri­a als Mossos d’Esquadra
DANI DUCH Ferran López suma 27 anys de trajectòri­a als Mossos d’Esquadra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain