La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corea del Nord es retira: no portarà esportiste­s a Tòquio

- SERGIO HEREDIA

Després de setmanes de reunions i objeccions, el Comitè Olímpic de Corea del Nord va comunicar ahir que no anirà a Tòquio 2020.

L’Estat més opac del món va dir que ja no corre el coronaviru­s pel seu país, però després va afegir que farà tots els possibles perquè continuï sent així, i això a qualsevol preu. Si no es pot ser olímpic, no se serà olímpic.

La decisió dels nord-coreans, tot i que és justificab­le des d’un punt de vista sanitari, desmunta l’ideari olímpic, l’esperit de la globalitza­ció, la intenció d’unir tots els agents del planeta per un període de tres setmanes amb l’excusa de repartir-se les medalles, els èxits i els rècords.

El no de Pyongyang interromp una cursa que s’estava allargant: Corea del Nord estava sempre a punt des de Barcelona’92, els grans Jocs de la reconcilia­ció, quan el bàsquet dels Estats Units fundava el seu Dream Team i fins i tot els soviètics eren ben vistos (encara que fos sota la bandera de la CEI, Comunitat d’Estats Independen­ts).

Ara l’absència de Pyongyang és una galleda d’aigua freda, una més, sobre Tòquio 2020, els Jocs que se celebraran el 2021 i que avancen a les palpentes, qui sap si a porta tancada, qui sap si tenallats per les quarantene­s... Tantes qüestions té obertes.

Fins i tot Seül, la veïna del sud, lamenta l’absència dels nord-coreans. Moon Jae-in, el president de Corea del Sud, aspirava a llimar diferèncie­s amb l’opac nord presentant un equip conjunt a Tòquio, una representa­ció pluricorea­na que llimés totes les arestes que separen els uns i els altres.

Ara Corea del Nord torna a posar-se d’esquena. Fa setmanes que fa proves amb míssils i no vol saber res de la resta del món, encara tenallat per la pandèmia, per molt que les vacunes vagin circulant.

Tòquio va dir que continuarà endavant amb els Jocs, passi el que passi –fins i tot encara que li falti el suport dels toquiotes–, però aquest cop reobre dubtes.

Què passarà si és un altre país –més poderós, més implicat– el que diu que no va als Jocs?

El no de Pyongyang entristeix Seül: Corea del Sud aspirava a competir amb un equip ‘pluricoreà’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain