La Vanguardia (Català-1ª edició)

330.000 ocupats menys i 700.000 aturats més després d’un any de covid

Des de la tardor, la xifra de treballado­rs en ERTO està estancada en uns 750.000

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Amb les noves dades sobre l’ocupació, ja és possible avaluar l’any de devastació produïda per la crisi de la covid. Tot i això, com que l’esclat de la pandèmia es va produir gairebé a mitjans de març del 2020, resulta convenient evitar la imatge distorsion­ada pel tsunami d’aquell mes i prendre la radiografi­a del mercat laboral just anterior. Així, en comparació amb el febrer de l’any passat, hi ha 330.000 llocs de treball menys i 700.000 aturats inscrits més. A aquestes xifres cal afegir-hi els 743.000 treballado­rs que continuave­n en ERTO al tancament d’aquest març (malgrat tenir la feina totalment o parcialmen­t suspesa, figuren com a afiliats a la Seguretat Social).

Aquest és el balanç després que ahir es conegués que a finals del març passat l’atur registrat s’havia reduït en 59.000 persones i va quedar lleugerame­nt per sota de la barrera dels quatre milions, mentre que l’afiliació mitjana va augmentar en 70.790 cotitzador­s respecte al mes anterior, per la qual cosa l’ocupació torna als 18,92 milions. En tot cas, l’avanç mensual en el nombre d’afiliats és un dels més febles dels últims anys.

Encara que l’últim mes s’han reactivat 115.900 treballado­rs en ERTO (155.000 abans de l’última revisió de la sèrie estadístic­a), el nivell d’assalariat­s amb l’ocupació en suspensió està pràcticame­nt estancat des del mes de setembre en 750.000, condiciona­t sens dubte per l’encadename­nt de restriccio­ns a la mobilitat i l’activitat per combatre l’expansió del virus des de la tardor. Des del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social van defensar ahir que aquesta evolució dels treballado­rs protegits per aquest tipus d’esquemes demostra que “la segona i tercera onades de la pandèmia han tingut un efecte molt menor que la primera” en la suspensió de l’ocupació. Entre els aturats i els assalariat­s en ERTO (que computen com a afiliats) sumen 4,7 milions de treballado­rs.

Segons Funcas, l’increment de l’ocupació efectiva (descomptat­s els treballado­rs en ERTO) al març “apunta a una recuperaci­ó”, encara que no compensa les fortes caigudes del gener i el febrer. “En termes desestacio­nalitzats, el primer trimestre el nombre d’afiliats es va incrementa­r en una mica més de 40.000, encara que l’ocupació efectiva es va reduir en 135.000”.

A Catalunya, l’atur registrat va afectar a finals de març 505.900 persones, 6.390 menys que el mes anterior. A més, va ser la comunitat autònoma amb una pujada més gran de l’afiliació mitjana en termes absoluts: va créixer en gairebé 16.900 ocupats, amb la qual cosa la xifra total de cotitzador­s a la Seguretat Social va tornar als 3,38 milions. D’aquests, gairebé 158.000 continuen en ERTO.

Sobre l’ocupació, el departamen­t que pilota José Luis Escrivá va assenyalar que, després d’un febrer nefast i una primera quinzena de març dolenta, la situació havia millorat gràcies a l’aixecament gradual de les limitacion­s de la tercera onada. En aquest sentit, el secretari d’Estat de la Seguretat Social, Israel Arroyo, va assegurar que els resultats de la segona quinzena de març, al final de la tercera onada, porten a pensar en “perspectiv­es més optimistes del que podíem esperar fa un mes”.

El tímid augment de l’activitat, coincidint amb l’inici d’una campanya de Setmana Santa descafeïna­da, explica a més que l’hostaleria se sacsegi mesos de fortes reduccions d’ocupats i torni a destacar entre les activitats que van guanyar ocupació el mes passat. Tot i això, l’increment aquest març de 31.400 ocupats (3,3%) no treu que en els últims dotze mesos bars i restaurant­s hagin perdut més de

ÚLTIMES DADES De mitjana, l’afiliació se situa en 18,92 milions i l’atur voreja els 4 milions

MENYS RESTRICCIO­NS El darrer mes es van reactivar 115.900 treballado­rs amb l’ocupació suspesa

200.000 assalariat­s. També van guanyar ocupats les activitats artístique­s i d’entretenim­ent, 4.231 treballado­rs (1,9%); i la construcci­ó (1,8%), 15.767. En canvi, respecte al febrer, va caure el nombre d’afiliats en les activitats administra­tives i auxiliars (5.500 treballado­rs menys) i les activitats d’asseguranc­es i financeres (2.000 menys).

Totes les comunitats autònomes viuen un increment mensual d’afiliats a la Seguretat Social, destacant les Balears (1,5%), Cantàbria (0,9%) i Múrcia (0,8%). Tot i això, en termes desestacio­nalitzats l’afiliació va baixar en 45.500 ocupats.

Des de Treball van subratllar ahir que la reducció de l’atur va ser generalitz­ada per sectors –va beneficiar-los tots tret de l’agricultur­a–, territoris –va baixar en totes les comunitats excepte a Euskadi, on va augmentar en gairebé 1.000 persones–, sexe i edat dels treballado­rs.

El secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, va destacar un augment el mes passat del nombre de contractes indefinits. En total, es van registrar 207.000 contractac­ions fixos, la qual cosa suposa una proporció poc habitual, gairebé el 15% del total d’1,40 milions. Pérez Rey va atribuir bona part d’aquestes xifres als controls de la Inspecció del Treball: fins a 112.000 van ser conversion­s de contractes temporals en indefinits.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? L’hostaleria torna a destacar entre les activitats que van guanyar ocupació el mes de març
PERE DURAN / NORD MEDIA L’hostaleria torna a destacar entre les activitats que van guanyar ocupació el mes de març

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain