La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Sense cotxe elèctric Martorell té els dies comptats”

Matías Carnero, membre del comitè de supervisió del grup Volkswagen

- DOLORS ÁLVAREZ

Matías Carnero (Barcelona, 1968) va ser nomenat ahir membre del consell de supervisió del grup Volkswagen, un càrrec que assumeix a proposta del sindicat alemany IG Metall. És el primer espanyol i el primer representa­nt de Seat que accedeix a aquest consell, un organisme paritari entre accioniste­s i sindicats que exerceix el control sobre la direcció, supervisa l’orientació estratègic­a i el repartimen­t d’inversions, i decideix sobre els nomenament­s. Carnero continuarà exercint com a president del comitè d’empresa de Seat i ha renunciat a la remuneraci­ó com a membre del consell a favor de la fundació d’IG Metall.

Què pot aportar a Seat des del seu nou càrrec?

Vaig amb molta il·lusió a intentar posar el meu granet de sorra en la defensa dels treballado­rs, primer de tot el grup (663.000 persones), i per posar veu a la meva companyia, Seat, i a la seva plantilla. Allà se supervisa, per una part, que les decisions no perjudiqui­n l’accionaria­t, però tampoc els treballado­rs amb tancaments d’empreses o decisions d’aquest tipus. Posaré tot el meu afany per intentar ajudar el grup i Seat.

El seu nomenament suposa un canvi radical sobre com es veu Seat a Alemanya, durant anys l’aneguet lleig del grup.

Seat i la UGT han demostrat en els últims temps sentit comú, una gran responsabi­litat que ha fet possible el clima de pau social que existeix en aquest moment. Això ha estat determinan­t. Matías Carnero com a persona individual no és res, però el que represento i el que hi ha darrere té valor. Crec que el nomenament és un reconeixem­ent a la plantilla. He de dir que la feina no hauria estat igual sense la col·laboració i la bona relació que des d’UGT tenim amb els col·legues de Comissions Obreres, en concret amb Rafa Guerrero. Tots dos estem en els comitès europeus del grup, ell és un sindicalis­ta que aporta moltíssim, i el bon rotllo que tenim en l’àmbit sindical i en el personal ha contribuït al bon clima de l’empresa.

Arriba en un moment complex, en plena transforma­ció del grup.

Alguns poden pensar que no és bon moment perquè hi ha molts assumptes en qüestió, com el cotxe elèctric o el futur de la marca Seat. Però jo ho veig com una oportunita­t per poder explicar personalme­nt el que és Seat, el que hem passat en els últims anys i el que pot venir.

La marca Seat està en discussió?

Crec que no. És evidentmen­t un dels temes que ens preocupen, però m’acullo al que ha dit Wayne Griffiths (el president de Seat) sobre que hi ha d’haver un equilibri entre una marca generalist­a i de volum com és Seat i una marca de més valor afegit i més marge com és Cupra. Les dues han de conviure, cada una té el seu espai. La política ha de ser defensar les dues marques i tal com vagin evoluciona­nt els mercats veurem en quin volum es manté cadascuna. El que seria un error és matar la marca Seat. Estem en el bon camí de l’electrific­acíó, de la transforma­ció de la fàbrica i de la formació de persones, però hem de posar-nos les piles perquè si no, ens quedarem al vagó de cua de l’electrific­ació. I això no ho podem permetre.

Està assegurat el cotxe elèctric per a Martorell?

No. N’hi ha la intenció, com es va posar en relleu durant la visita del Rei i de Pedro Sánchez, però encara ha de ser ratificada pel consell d’administra­ció i el consell de supervisió. La decisió es prendrà el mes de novembre.

Electrific­ació suposa menys ocupació i VW ja ha anunciat retallades de personal. Com poden afectar Seat?

L’ajust s’ha plantejat per a les plantes a Alemanya. Per a Seat, és un bon inici que es parli d’un pla per fabricar 500.000 cotxes elèctrics a Martorell. Això ens permetrà mantenir el nivell d’ocupació, segurament no creixerem gaire..., però es podrà mantenir. Perquè la menor ocupació que implica el cotxe elèctric es pot compensar amb més volum. Això sí, caldrà fer passos per a l’electrific­ació de la planta i aconseguir també que la fàbrica de components del Prat i la de la Zona Franca tinguin assegurada la seva capacitat a partir del 2025. Si fem cotxes elèctrics per a totes les marques del grup com esperem, a la planta de components s’haurien de fer els motors i a la de la Zona Franca, l’acoblament de les bateries.

En qualsevol cas, el cotxe elèctric començarà amb la marca Cupra i no amb Seat.

Sí, encara que Seat hauria de disposar també d’un model elèctric, que podria ser el substitut de l’Ibiza. S’entén que es comenci amb Cupra perquè si cal competir amb altres marques dins del mateix grup cal assegurar un benefici operatiu per cotxe similar. Per a Seat, mentre no millorin els marges, serà complicat... Encara que Seat té l’avantatge del volum i la fidelitat dels clients.

Arriba a temps també per a la decisió de la gran planta de bateries.

M’agradaria tenir aquesta responsabi­litat, però això ja s’està discutint. Confio a aportar el meu granet de sorra per defensar Seat i que el cotxe elèctric es faci a Martorell. Ho hem d’aconseguir tant sí com no. Crec que Martorell sense el cotxe elèctric té els dies comptats.

Costa d’imaginar-se Martorell fabricant només cotxes elèctrics.

També es faran cotxes de combustió. Tenim el León, el Tarraco o l’Ateca, que dona una gran rendibilit­at. Per a nosaltres és fonamental mantenir l’Ateca com a Cupra i com a Seat, però aquesta és una altra de les discussion­s en curs, perquè el grup està en plena revisió de quins models es mantenen i quins no. Hi ha hagut molts models dins del grup que s’han canibalitz­at entre ells i per això es vol ordenar la situació i que totes les plantes puguin assegurar la seva capacitat. També està clar que no s’obrirà cap fàbrica més, com s’ha vist amb la recent cancel·lació del projecte de Turquia.

On ha de ser la planta de cel·les de bateries?

És important que sigui a prop.

Què significa a prop?

És igual que sigui a Abrera o a Igualada. En comparació amb la situació actual, portar-la a Espanya ja és a prop. Però nosaltres intentarem que sigui a Catalunya, a prop de Martorell, tenim infraestru­ctures i logística, i el transport pot resultar més barat.

Com valora l’actuació que està tenint la Generalita­t en relació amb Seat?

Va ser una patinada en tota regla que ningú de la Generalita­t no vingués a l’acte amb el Rei i Pedro Sánchez per donar cobertura als treballado­rs de Seat amb inversions que poden ser històrique­s a Catalunya. És un error polític majúscul. És com si jo no m’hagués volgut reunir amb Pere Aragonès quan va venir de visita perquè no és del meu partit. Aquí no es juga a política, s’està parlant de futur. Els animo que un cop tinguin Govern aquest es reuneixi amb l’empresa i els sindicats perquè puguem explicar-los com està la situació i veure què poden aportar.

Què tal la bicefàlia a la UGT de Catalunya amb vostè com a president i Camil Ros com a secretari general?

Molt bé. Dins d’un sindicat hi ha tendències i a la UGT de Catalunya hi ha afiliats i dirigents que estan a favor de la independèn­cia, i d’altres que no estem per aquesta labor. Per tant, és important un equilibri, saber conjugar els sentiments i pensaments de la gent que represente­m. El que sí que tenim clar és que cal prendre decisions centrades en els drets socials i dels treballado­rs, sense entrar en els manifestos que ens demanen des dels partits independen­tistes. Hem après la lliçó del 2017, que ho vam passar bastant malament. Represente­m molta massa social i tenim de tot.

Pregunten al comitè europeu de Volkswagen pel conflicte català?

El 2017 hi va haver inquietud, també quan l’anterior president, Luca De Meo, va criticar els talls de carreteres. Però no han preguntat gaire més i les decisions que s’han pres últimament per a Seat no s’han vist influïdes pel conflicte.

PLANTILLA “Si es compleix el pla per fabricar 500.00 vehicles es podrà mantenir l’ocupació”

DISPUTA AUTONÒMICA “Lluitarem perquè la gran planta de bateries s’instal·li a Catalunya”

8.634,60 +0,66%

+6,95%

 ?? XAVIER CERVERA ?? El dirigent ugetista Matías Carnero a Casa Seat
XAVIER CERVERA El dirigent ugetista Matías Carnero a Casa Seat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain